Futbol Yine Eve Dönmedi

Futbolu oynayanlar değişiyor, taktikler değişiyor, izleyiciler değişiyor ancak futbolun evrensel dili ve insanları birleştirici gücü değişmiyor. Almanya'nın ev sahipliğinde yirmi dört ülkenin katılımıyla gerçekleşen Avrupa Futbol Şampiyonası'nda şampiyon, İngiltere'yi finalde 2-1'lik skorla mağlup eden İspanya oldu. İtalya, Hırvatistan, Fransa gibi önemli rakiplerini yenen İspanya, "erken final" diye nitelendirilen çeyrek final eşleşmesinde ev sahibi Almanya'yı saf dışı bırakarak kupayı alacağının sinyallerini vermişti.

Klasik santrforların pek fazla tercih edilmediği Euro 2024'te kanat forvetlere çok iş düşüyordu. İspanya her ne kadar ileri uçta Alvaro Morata'yı kullansa da, takımı hücumda sırtlayan isimler 22 yaşındaki Nico Williams ile 16 yaşındaki Lamine Yamal oldular. Özellikle Yamal, Fransa ağlarına attığı harika golle turnuva tarihinde gol atan en genç oyuncu unvanını aldı.


2007 yılında Messi, UNİCEF'in resimli takvim çekimleri için kucağında bir bebekle objektiflerin karşısına geçmiş. Messi'nin kucağındaki bu bebek, fotoğraf çekiminden tam on yedi sene sonra İspanya formasıyla Euro şampiyonu olan Yamal'dan başkası değil. Yamal'dan saatler sonra da Messi, Arjantin formasıyla Copa America şampiyonu oldu. 2025 yılında Euro şampiyonu ile Copa America şampiyonunun karşı karşıya geleceği Finalissima'da Messi ve Yamal birbirlerine rakip olabilirler. Futbol bir oyundan çok daha fazlası...


Onlar futbolda bir döneme damgasını vurmuş isimler. Xavi, David Villa ve Iniesta da maçı tribünden takip ettiler. 2008-2012 yıllarında İspanya, dünyada futbolun bir numarası olurken bu isimler de o takımın önemli parçalarıydı. 2012 Euro şampiyonluğunun ardından düzenlenen beş büyük turnuvada umduğunu bulamayan İspanyollar, 12 yıl aradan sonra yenilenmiş bir takımla tekrar Avrupa'nın zirvesine yükseldiler. Aynı gün İspanyol tenisçi Carlos Alcaraz, Novak Djokovic'i yenerek Wimbledon'da şampiyon oldu. Birileri spor ülkesi mi dedi?   


Maçın kader anı. Dani Olmo turnuvada forma giydiği 6 maçta 3 gol 2 asistlik performansıyla hücuma verdiği katkı yetmezmiş gibi maçın son anlarında topu kafayla çizgiden çıkardı. Uluslararası turnuvalar genellikle yaz transfer dönemleriyle eş zamanlı olarak oynandığından transferler için vitrin oluyor. Dani Olmo da İspanya formasıyla gösterdiği harika performans ile transferin gözde isimlerinden olacaktır.


Kariyerinde sıfır kupa bulunan Harry Kane, yine bir final maçında sahadan boynu bükük ayrıldı. Geçtiğimiz yaz kupa kaldırma hayali ile Tottenham'dan ayrılıp Bayern'in yolunu tutan Kane, hem Bundesliga'da, hem Şampiyonlar Ligi'nde hem de Euro 2024'te gol kralı olmasına rağmen şeytanın bacağını kıramadı (52 maç / 47 gol). Bu durumu yalnızca "bahtsız" kelimesiyle açıklamak pek olası değil. Herkes Morata kadar şanslı da değil.


Günümüzdeki kurallara en yakın şekilde ilk olarak İngiltere topraklarında oynandığı için İngiltere, futbolun beşiği olarak kabul ediliyor. İngilizler yine "Futbolu evine döndüreceğiz." mottosu ile katıldıkları bir uluslararası turnuvadan daha elleri boş döndüler. 

0 yorum: