Oyuncu İncelemesi: Jean Michael Seri


İsim: Jean Michaël Seri
Doğum Tarihi: 19 Temmuz 1991
Yaş: 25
Uyruk: Fildişi Sahili (13 kez milli / 1 gol)
Mevki: Merkez orta saha
Yan Mevki: Ön libero
Boy: 1,68
Kilo: 67
Kullandığı Ayak: Sağ
Forma Numarası Tercihi: 6
İdol: Marcelo Gallardo

Jean Michael Seri. Nice takımının bu sezon elde ettiği başarının gizli mimarı.

Claude Puel'in genç oyunculara verdiği değeri bilmeyen yoktur. Jean Seri de Nice takımının Puel yönetimindeki transferlerinden biri. 2015 yazında Portekiz takımı Pacos Ferreira'dan 1 milyon Euro gibi oldukça düşük bir ücretle Fransa'nın yolunu tuttu. Merkez orta saha ve defansif orta saha pozisyonlarında oynayabilen oyuncu, ilk sezonunda Lig 1'de hiç maç kaçırmayarak 38 maçın tamamında görev aldı ve bu maçlarda 3 gol 6 asistlik performans sergiledi.

Nice takımı bu sezonu yeni teknik direktör Lucien Favre ile açtı ve İsviçreli teknik adamın gelişiyle oyun tarzında elbette birtakım değişiklikler oldu. Favre'nin oyun sisteminde orta sahalara çok iş düşer, nitekim Nice'de de durum böyleydi. Favre orta sahanın savunmaya daha fazla yardımcı olmasını istiyordu. Ancak bu durum Seri'nin hücuma olan katkısına engel teşkil etmedi ve Seri bu sezon Lig 1'de çıktığı 34 karşılaşmada 7 gol 9 asist yaparak harika bir sezon geçirdi.

Jean Seri özgüveni yüksek ve soğukkanlı bir oyuncu. Bu özellikleri de doğrudan paslarındaki yüksek isabet oranına yansıyor. Savunma önünde topla buluştuğunda, kendisine pres yapan hücum oyuncusuna çalım atmaktan çekinmiyor. Çünkü topu kaptırmayacağından yüzde yüz emin.

Eğer Nice takımında oynayan hücum oyuncusuysanız, top Jean Seri'nin ayağına geldiği an size savunma arkasına koşular yapmak kalıyor. Çünkü Seri ne yapıyor ediyor o topu size bir şekilde ulaştırıyor. Topuk pasını sık sık deniyor ve rakibi şaşırtmasını iyi biliyor. Teknik kabiliyeti çok yüksek bir oyuncu. Savunmadan aldığı topları anında kanatlara dağıtıyor.

                                       Seri-Verratti karşılaştırması

Eski hocası Claude Puel, onun "görünmez paslar" atabildiğini ve bunun da modern futbolda çok önemli bir özellik olduğunu söylemişti.

Pas kabiliyetinin mükemmel olduğu övgülerine böyle cevap veriyor Michael Seri:
"Xavi, Barcelona'da oynarken bu tip pasları hep atardı ve ben de hep onun yaptıklarını yapmaya çalışırdım. Üzerinde çok çalıştığım ve ustası olmak istediğim bir özellik."

Modern futbolda "defansif oyun kurucu" kavramının sahaya en güzel yansımalarından biri şüphesiz Jean Seri. Muhteşem pas kabiliyetinin yanında uzaktan etkili şutlar attığını da belirtmek gerekiyor.
Hücuma yaptığı katkıyı göz önünde bulundurursak, Seri'nin oyun stili Yaya Toure'yi andırıyor diyebiliriz.
Şu an Michael Seri'nin peşinde Arsenal, Barcelona ve Roma gibi dev kulüpler var. Eğer Barcelona orta sahasındaki sorununu çözmek istiyorsa, çözümü başka yerlerde aramamalı.

                      Jean Michael Seri Yetenek Videosu