Bafetimbi Gomis'in En Büyük Pişmanlığı



Gomis, 6 Ağustos 1985 yılında Senegal’de dünyaya gelmiş fakat sonraları Fransa’ya göç etmişler. 10 kardeşi var. Babası Afrika’da doğmuş ve imkânsızlıklardan dolayı okula hiç gidemediği için okuma yazmayı bilmiyor. Bu sebepten çocuklarının okuyup büyük adam olmalarını istiyormuş. Fakat Gomis, eğitiminin 10. yılında okulu bırakmış.

“Babam okuma yazma bilmediği için bizim ev ödevlerimizi denetlemek onun için zordu. Çok fazla çocuğunuz var ve onlara bakabilmek için çalışmak zorundasınız. Sabah saat 6’da işe gidiyorsunuz ve akşam eve çok geç saatlerde geliyorsunuz. Babamı çok iyi anlıyorum. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen Fransa’da olmak benim için büyük bir şanstı.” diyor Fransız golcü.

Fakirlikten dolayı babası onun eğitim ihtiyaçlarını karşılayamadığı için utanç duyarak okulu bıraktığını söylüyor. Hatta bu sebepten babası Gomis’le uzun bir süre küs kalmış. Hayatındaki en büyük pişmanlığının okulu bırakması olduğunu belirtiyor. Eğitim eksikliği nedeniyle futbol kariyerinin başlangıcında utanç ve aşağılık duygularına kapılmış. Hatta ilk yaptığı röportajlarda kendini ifade etmekte bile oldukça zorlanmış. “Eğer tüm zorluklara rağmen eğitimini tamamlayabilseydim, bir futbolcudan çok daha fazlası olabilirdim.” diyerek pişmanlığını dile getiriyor.

En büyük hayali profesyonel futbola başlayınca ailesine ev alabilmekmiş. St.Etienne oyuncusu olarak oynamaya başlayınca bu hayalini gerçekleştirmiş.


Gomis’in meşhur gol sevinci aslında sanılanın aksine aslan değil, panter. Önceleri St.Etienne’de oynayan Brezilyalı oyuncu Alex’ten esinlenerek o sevinci yapmaya başlamış. Panter ise St.Etienne takımının armasında bulunuyor.

2009'da Deportivo ile oynanan maçta bayıldı. Takım arkadaşlarını korkutan Gomis, bayıldıktan 15 dakika sonra kendine geldi. İki ay sonra Fransa idmanında da aynısı oldu. Bayılmasına neden olan durumun adı vazovagal senkop. Kan basıncı ya da kalp atışları ani bir şekilde azalıyor ve baygınlığa yol açıyor. Dönemin Swansea teknik direktörü Garry Monk bu olay üzerine şöyle demişti: "Bu durum onun hayatının bir parçası. Onu transfer ederken bunun farkındaydık."

2011'de Lyon'un Dinamo Zagreb'i 7-1 yendiği maçta 8 dakikada 3 gol atarak Şampiyonlar Ligi tarihinin en hızlı hat-trick'ini yaptı. Hatta o maçta şike yapıldığı söylentileri uzun bir süre gündemi meşgul etmişti.

Bafetimbi Gomis, tam bir Football Manager hastası. 2014 yılında İngiltere Premier Lig takımlarından Swansea City’e transfer olurken, takımı ve yeni takım arkadaşlarını tanımak için Swansea kariyeri açmış.