Çöp Toplayıcılığından Sayısız Başarıya: N'golo Kante


Daha iyi ekonomik şartlar ve çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak amacıyla 80’li yıllarda Mali’den Fransa’ya göç eden Müslüman ailenin çocuğu olarak 1991 yılında dünyaya geldi N'golo Kante. Paris’in geri planda kalmış banliyö bölgesi olan Rueil Malmaison'da mütevazı bir evde yaşıyorlardı. Yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiğinden iş hayatına oldukça küçük yaşlarda atıldı. Babasıyla beraber atık ve çöp topluyordu. Her gün onlarca kilometre yol yürüyerek topladıkları atık ve çöpleri geri dönüşüm firmasına satıyorlar ve bu şekilde geçimlerini sağlıyorlardı.

Takvim yaprakları 1998 Haziran’ını göstermeye başladığında tüm dünyada gözler Fransa’ya çevrilmişti. Çünkü dört yılda bir gerçekleşen Dünya Kupası’na o yıl Fransa ev sahipliği yapıyordu. Bu Kante için sevindirici bir haberdi. Çünkü turnuvanın başlaması demek daha fazla çöp ve atık anlamına geliyordu. Dünyanın dört bir yanından turnuva için Fransa’ya seyahat eden turistlerin bıraktığı çöpleri yorulmak nedir bilmeden toplarken daha fazla para kazanıyordu yedi yaşındaki Kante. Turnuvayı ise yalnızca çöp topladığı sokaklarda bulunan cafe ve barların camından göz ucuyla takip edebiliyordu. O yıl turnuvada gösterdiği başarıyla kupaya uzanan ev sahibi Fransa’da kadroda bulunan Zinedine Zidane, Lilian Thuram, Patrick Vieira ve Nicolas Anelka gibi göçmen isimlere hayran olmuştu Kante. Fransa’nın şampiyonluğuyla birlikte futbolcu olma hayalleri kurmaya başlayan Kante evlerinin yakınlarında bulunan JS Suresnes isimli futbol takımının altyapısına katıldı. Henüz on bir yaşındayken babası hayatını kaybetti. Bu, onun ailesine bakabilmek için daha fazla çalışması gerektiği anlamına geliyordu. Annesi evlere temizliğe giderken Kante ise baba mesleği olan çöpçülük işine devam etti.
Kante ve annesi
Bir yandan çöp topluyor bir yandan da JS Suresnes takımı için oynuyordu. Zamanla bu takımın en iyilerinden biri olmasına rağmen onu izlemeye gelen kulüplerin gözlemcileri boyunun yaşıtlarına göre kısa olması nedeniyle onun iyi bir futbolcu olamayacağını düşünüyor ve transferden vazgeçiyorlardı. Kimilerine göre ise futbolcu olmak için fazla iyi niyetliydi. Kısa boylu ve sıska olması Kante’nin yıldızının daha geç parlayacağı anlamına geliyordu fakat bu durum onu hiç yıldırmadı ve canla başla çalışmaya devam etti. Bitmek bilmeyen enerjisiyle antrenmanlardan sonra bile çalışarak topla birlikte sahanın bir ucundan diğer ucuna koşuyordu. Antrenörü Piotr Wojtyna: "Çok hareketliydi, inanılmaz bir top çalma yeteneği vardı. Şaşırtıcı olan kaptığı topu hemen pas olarak kullanmasıydı.” sözleriyle onu tanımlıyor ve ekliyor: “O zamanlar Kante, ondan istenen her şeyi dinleyen ve kesinlikle yapan tek oyuncuydu. Kelimenin tam anlamıyla, her şey… Tatilden önce bir keresinde ona şaka yapmıştım. Sol ayakla, sağ ayakla ve kafayla ellişer kez top sektirmen için sana iki ay veriyorum dedim. İki ay sonra başardı! Şok olmuştum. O andan itibaren ona ne yapması gerektiğini hiç söylemedim.”
N'golo Kante ve Piotr Wojtyna
Kante bir süre muhasebecilik yaptı. Ancak futboldan kopmak istemiyordu. Çünkü yapmaktan en çok keyif aldığı iş futbol oynamaktı. Uzun uğraşların ardından yirmi bir yaşında ilk ciddi transferi gerçekleşti. 3. ligde mücadele eden Boulogne takımına katıldı. Yıldızı geç parlayan oyuncuların kariyerlerindeki ilk büyük sıçramayı yaptıktan sonra başarıya ulaştıran basamakları hızla çıktığına şahit oluyoruz. Kante’de de durum farklı değildi. Boulogne’den sonra 2. ligde mücadele eden Caen takımına transfer oldu. Yeni takımıyla ilk sezonunda gösterdiği muhteşem performansla takımın Ligue 1’e yükselmesinde büyük pay sahibi oldu. Caen’in Ligue 1’e yükselmesi demek N’golo Kante’nin kariyerinde ilk kez en üst seviyede forma şansı bulması anlamına geliyordu. Ligue 1’deki ilk sezonunda beklentileri fazlasıyla karşılayan Kante, 2014/2015 sezonunda Avrupa’nın beş büyük liginde “en fazla top kapan oyuncu” unvanına sahip oldu. O dönem Marsilya’yı çalıştıran ünlü teknik adam Marcelo Bielsa, yönetime verdiği raporda Kante’nin transfer edilmesini istedi. Ancak Kante’nin transferi o kadar da kolay olmayacaktı. Geçen rüya gibi sezonun ardından Fransız futbolcu, İngiliz takımlarının da radarına girmişti. Leicester City takımı 9 milyon Euro bonservis bedeliyle Kante’yi Marsilya’nın elinden kaparken bu transferi çok isteyen Bielsa ise yönetime istifasını sundu.

Kante ve yeni takımı Leicester’in Avrupa’nın en iyi ligi olan Premier Lig’de 2015/16 sezonunda orta sıralarda mücadele vermesi beklenirken rüya gibi bir şampiyonluk elde ettiler. Leicester’de gösterdiği muazzam performans onu Fransa Milli Takımı’na taşırken aynı sezon Premier Lig’de yılın en iyi orta sahası seçilerek Chelsea’ye transfer oldu. 1998’de sokaklarda çöp toplarken Fransa’nın şampiyonluğuna tanıklık eden Kante, tam yirmi yıl sonra Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası’nda Fransa ile dünya şampiyonu oldu. Takımın en çok koşan ve mücadele eden isimlerinin başında gelen yıldız oyuncu buna rağmen kupa törenindeki mütevazı ve utangaç tavırlarıyla dikkat çekti. Takımdaki herkes kupayla fotoğraf çektirirken belki de en çok hak eden adam Kante henüz kupaya dokunamamıştı. Takım arkadaşı Nzonzi durumu fark ederek kupayı aldı ve Kante’ye götürdü. Bu sezon Chelsea ile UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazanan ve final maçının adamı seçilen Kante yine kupa törenindeki sakinliğiyle gündemdeydi.
Kante ilk kupasını kazandığında da geri planda
Futbolda kazandığı sayısız başarı, para, pul, şan, şöhret onun karakterini hiç değiştirmedi. Caen takımından arkadaşı olan Felipe Saad, Kante ile doğum gününde yaşadığı bir anıyı anlatıyor: “N'Golo Kante elinde bir kutu çikolata ile doğum günüme geldi. Sonra utanarak hediye için özür diledi ve daha önce hiçbir doğum gününe davet edilmediği için ne vereceğini bilmediğini söyledi.” Chelsea eski kalecisi Marcin Bulka ise onu şu sözlerle tanımlıyor: “N'golo Kanté'nin Mini Cooper'ı var. Daha önceleri eski ve kırık ekranlı bir Samsung telefonu vardı. Ona neden yeni telefon satın almadığını sorduğumuz zaman elindeki telefonun işini gördüğünü ve yeni bir telefona ihtiyacı olmadığını söylerdi.”
Ocak 2018'de bir kazaya karıştıktan sonra iki gün boyunca aracı hasarlı şekilde antrenmana geldi.
2018 Eylül ayında Chelsea’nin Cardiff City ile oynadığı maçtan sonra Paris’e gidecek olan Kante treni kaçırdı. Bunun üzerine Cardiff’te bulunan camiye namaz kılmaya gitti. Camide tanıştığı Arsenal taraftarı gençler onu evlerine yemeğe davet etti. Kante’nin bu isteği kibarca reddedeceğini düşünüyorlardı. Ancak Kante gençleri kırmadı ve tekliflerini kabul etti. Misafir olduğu evde önce yemek yediler, ardından televizyonda maç izlediler ve sonrasında PlayStation’da FIFA oynadılar. Mütevazı adam hiç tanımadığı insanların evine konuk olarak onlara hayatları boyunca unutamayacakları bir anı hediye etti. Neden tanımadığı insanların evine konuk olduğu kendisine sorulduğunda “İslamiyet’te davete icabet etmek gerekir.” şeklinde cevap verdi.
Kante ve evlerine konuk olduğu gençler
2018 Kasım ayında Chelsea takımıyla haftada 300.000£ kazanacağı beş yıllık yeni sözleşme imzaladı. Futbol Leaks belgelerinde Chelsea’nin Kante’ye maaş ödemesini offshore şirket aracılığıyla yapmayı teklif ettiği ve kabul etmesi halinde vergi ödemek zorunda kalmayacağı ancak Kante’nin bu teklifi reddederek vergi payının tamamını ödemek istediği açıklandı. Bu durum Fransa Milli Takımı’ndan arkadaşı Blaise Matuidi’ye soruldu. Matuidi ise şöyle cevap verdi: “Bu haberleri takip etmedim, ancak işin içerisinde N’golo olduğu için böyle bir şeye şaşırmam. Çünkü o dürüst ve mükemmel bir insandır. Hile yapmaz, yalnızca iskambil oynarken hile yapıyor.”                       

21 Ocak 2019 sabahı futbolseverler kötü bir haberle uyandı. Arjantinli futbolcu Emiliano Sala, Fransa’nın Nantes takımından Cardiff City’e transfer olmuştu ve Cardiff’e kendisini taşıyan özel jet Manş Denizi’ne düştü. Günlerce süren arama çalışmalarında herhangi bir ize rastlanmadı. Sala’nın ailesi yetkililerden aramanın devam etmesi için yardım çağrısında bulundu. Caen’den Sala’nın takım arkadaşı olan Kante, bu çağrıya duyarsız kalmadı. Arama çalışmalarının devam edeceğini ve tüm giderleri kendisi karşılayacağını açıkladı. Bunun üzerine devam eden arama çalışmalarında 6 Şubat 2019 tarihinde uçağın enkazına ve Emiliano Sala’nın cansız bedenine ulaşıldı.
Emiliano Sala ve N'golo Kante Caen forması giyerken
Seneler geçiyor. Kante her sene başarılarına bir yenisini ekliyor. Serveti günden güne artıyor. Ancak bu sempatik ve utangaç adamı hiçbir şey değiştiremiyor. Pogba’nın da dediği gibi “Bu mükemmel adamdan nefret etmeniz asla mümkün değil.” İyi ki varsın, yüzün hep gülsün Kante!

0 yorum: