Oyuncu İncelemesi: Joshua King

 

Fenerbahçe hücum hattına geçtiğimiz sezon İngiltere Premier Lig'de küme düşen Watford'da forma giyen Norveçli Joshua King'i transfer etti. 30 yaşındaki oyuncu için bonservis ödenmezken oyuncuyla 2 yıllık sözleşme imzalandı. Böylelikle mevcut Fenerbahçe kadrosunda Rogon isimli oyuncu danışmanlık şirketiyle çalışan yedinci oyuncu Joshua King oldu.

ARTILAR
Joshua King teknik ve zihinsel özelliklerinden ziyade fiziksel özellikleriyle ön planda olan bir hücumcu. Fiziksel niteliklerinin başında ise yüksek hızı ve çabuk hızlanabilmesi geliyor.
SkillCorner'in 2019/20 sezonunda yaptığı bir araştırmada Avrupa'nın beş büyük liginde en yüksek hıza ulaşan sekizinci oyuncu olmuştu. Manchester United'a katıldığında o dönem takım menajeri Sir Alex Ferguson, Norveçli forvet için "Harika bir fiziğe sahip, çok hızlı ve iyi bir kariyeri olacak." sözlerini kullanmıştı. Hızını kullanarak zaman zaman dribbling ile hücuma çıktığını söylemek mümkün. Manchester United sonrası hep düşük profilli takımlarda oynadığı için daha fazla boş alan bulabiliyordu. Fenerbahçe'yi rakipler genellikle daha geride karşılayacağı için bu özelliğini kullanması zorlaşabilir.
Kariyerinde 6 aylık Almanya istisnası dışında İngiltere dışına çıkmayan tecrübeli forvet, İngiltere Premier Lig'de toplam 204 maçta 53 gol ve 18 asist katkısı yaptı. Gol katkısı az gibi gelebilir ancak futbolcunun kariyerinin büyük bölümünde Avrupa'nın en iyi liginde ve fazla pozisyon üretemeyen düşük seviye takımlarda oynadığı düşünüldüğünde gayet makul rakamlar. Norveçli futbolcu kariyerindeki en golcü dönemini 16/17 sezonunda Eddie Howe yönetimindeki Bournemouth formasıyla 36 lig maçında 16 gol ile yaşadı. Kanatlarda da oynayabilen King, en çok gol sevinci yaşadığı 16/17 sezonunda 4-4-1-1 dizilişinde santrafor arkası veya 4-4-2 dizilişinde santrafor olarak oynadığında kaydetti. O sezon çektiği 64 şutun 16'sında gol bulması, %25'lik gole çevirme oranıyla Norveçli oyuncunun mükemmel bir performans sergilediğini kanıtlıyor. Sol ayak, sağ ayak ve kafayla attığı goller bulunan King'in temiz ayak içi vuruşlarının olduğunu söylemek mümkün. 
Yakın geçmişte Alexander Sörloth'un Trabzonspor'a gelmeden önce Premier Lig'de 16 maçta hiç gol sevinci yaşamadığını, Andreas Cornelius'un İtalya Serie A'da 78 maçta 16 golü olduğunu ve Trabzonspor'da 37 maçta 15 gole ulaştığını hatırlayalım. Gole yakın bir pozisyonda şans bulduğunda King, Fenerbahçe formasıyla golcülüğünü tekrar konuşturabilir.
Topsuz alan becerileri oyuncunun öne çıkan özelliklerinden. Saha içerisinde sürekli hareket halinde olan Joshua King, tehlike yaratacak paslar alabilmek için sık sık boş alanlara koşular atıyor. Savunma arkasına atacağı koşularla rakip savunmanın dengesini bozarak takımdaki diğer hücumculara boş alanlar yaratacaktır.
Joshua King zinde bir oyuncu. Avrupa'nın en prestijli liginde geçtiğimiz sezonda 32 maçta oynayarak geliyor. 15/16 sezonundan beri Premier Lig ve Championship'te çok fazla maça çıkan oyuncunun, sakatlıkları sebebiyle sahalardan uzun süreli uzak kaldığı olmadı.

EKSİLER
Joshua King, pas oyununa uygun bir profil değil. İkinci santrafor veya forvet arkası oynadığı maçlarda orta saha ile hücum hattı arasında köprü olması beklenirken, orta sahadan pas istemek yerine savunma arkasına koşular atıyor. Bu durum yarışmacı profilde bir takımda hücum setinde sorunlar yaratabilir.
Çok süratli bir oyuncu olmasına rağmen topla hızlı çıkışlarda ve hava topu mücadelelerinde dengeyi sağlayamadığından düşebiliyor.
Kanatlarda oynadığında performansının düşme sebeplerinden biri de orta yapmaması olabilir. Orta yapmayı denemek yerine topla birlikte içe kat etmeyi tercih ediyor.
Savunma yardımı neredeyse hiç olmayan bir oyuncu. Eski menajeri Eddie Howe, 4-4-2 gibi merkezde 2 orta sahanın bulunduğu bir denklemde onun kanat oyuncusu olarak oynamasının defansif anlamda büyük zafiyet yaratacağına değinmişti. Şimdiye kadar rakip savunmalara pres yapan veya pas açılarını kapatan bir rolde izlemedik Norveçli forveti. Bu durum belki oynadığı düşük profilli takımların rakibi geride karşılamak istemesiyle ilgili de olabilir. Ancak Jorge Jesus'un sürekli önde basan ve rakip savunmayı hataya zorlamak isteyen bir hoca olduğunu düşündüğümüzde King kafalarda soru işareti oluşturuyor.
Oyuncu kariyerinin başından bu yana fiziksel meziyetleriyle ön plana çıktı. Yaşının 30 olmasıyla birlikte fiziksel özelliklerinde gerilemelerin başlaması olası gözüküyor. Ancak yine de Premier Ligi gibi temponun üst düzey olduğu ligde son 6-7 yıldır istikrarlı şekilde oynayarak geliyor olması ve oyuncuyla 2 yıllık anlaşma yapılması açısından durumun çok büyük sıkıntı yaratmayacağı düşünülebilir.

Joshua King transferini yorumlamayı alacağı yıllık ücret doğrultusunda yapmak daha gerçekçi olur. Oyuncuya ödenecek yıllık ücret ve imza parası henüz açıklanmadı. Oyuncu geçtiğimiz sezon Watford'dan yaklaşık yıllık 2.7 milyon Euro garanti ücret alıyordu. Fenerbahçe'den de benzer şekilde yıllık ücret alacaksa maliyetinin vereceği faydayı aşacağını düşünüyorum. Norveçli oyuncu ligimizde her takımda oynayabilecek kalitede. Ancak net bir santrafor daha alacağı konuşulan sarı-lacivertli takım için ne kadar gerekli bir oyuncu, orası muamma. Futbolcunun takımdaki Rogon ile çalışan yedinci oyuncu olması da transferle ilgili "Acaba gerçekten Jesus'un isteği doğrultusunda yapılan bir transfer miydi?" sorusunu akıllara getiriyor. Joshua King yarışmacı bir takımda neler yapabilecek, Jorge Jesus'un sistemine adapte olabilecek mi, izleyip göreceğiz.     

0 yorum: