Oyuncu İncelemesi: Sergio Oliveira

 

Galatasaray, senelerdir en çok sıkıntı yaşadığı bölge olan orta sahasına Porto'dan Sergio Oliveira'yı transfer etti. Bu transfer için Galatasaray'ın kasasından 3 milyon Euro çıkacak. Geçtiğimiz sezonun ikinci yarısını kiralık olarak Roma'da geçiren oyuncu, UEFA Avrupa Konferans Ligi şampiyonluğu yaşamıştı.  Önümüzdeki sezon sarı-kırmızılıların başarısı için ter dökecek oyuncunun artı ve eksi yönlerini inceleyelim:

ARTILAR
Oliveira'yı öne çıkaran özelliklerin başında pas kalitesi geliyor. Oynadığı takımlardaki isabetli pas yüzdeleri, lig ortalamasının oldukça üzerindeydi. İlk dokunuş ve çevre kontrolü de Galatasaray orta sahasına seviye atlatacak düzeyde. Geçtiğimiz sezon bu özellikleri istenilen seviyede olmadığı için Berkan Kutlu ve Taylan Antalyalı başta olmak üzere bireysel hatalar ve top kayıplarından çok gol yenmişti.
Yüksek vizyonu pas kalitesiyle birleşince üçüncü bölgeye isabetli uzun paslar atarak hücum oyuncularını savunma arkasına kaçırıyor. Kanatlarda Kerem Aktürkoğlu ve Yunus Akgün gibi hızlı isimlerin olması, Oliveira adına da avantaj.
Oliveira, Galatasaray'ın geçtiğimiz sezonlardan bu yana süregelen duran toplardan gol bulma sıkıntısını da çözebilir. Duran topları farklı şekillerde kullanıyor. Köşe vuruşlarında bazen arka direğe, bazen kale sahasına, bazense ön direğe düzgün ortalar kesiyor. Mostafa Mohamed veya onun gibi iyi kafa vuruşu yapan bir forvetle oynadığında sarı-kırmızılılarda duran top organizasyonlarından gelen gol sayısı da artacaktır.
Frikikten golleri bulunan Oliveira, akan oyunda da kaleye uzak mesafeden sert ve düzgün şutlar çıkartabiliyor. 
Galatasaray ligdeki son şampiyonluğunu elde ettiğinde orta sahasında Fernando Reges gibi lider oyuncusu vardı. Fernando'nun ardından orta sahadaki tecrübe ve liderlik eksikliği fazlasıyla hissediliyordu. Bireysel hatalar ve yenilen gollerin ardından sıkça oyundan düşen Galatasaray orta sahasında gereken lider karakterli oyuncu eksikliğini Oliveira çözecektir.
Liderlik, duran toplar, pas kalitesi ve uzaktan şutlar gibi artıları sayesinde, Oliveira'yı Selçuk İnan'a benzeten çok sayıda yorum mevcut. Bu yorumlara katılsam da yüzde yüz aynı oyuncu tipi diyemem. Selçuk ve Oliveira'yı ayıran bazı özellikler de var. Oliveira topla birlikte zaman zaman dikine gitmeyi ve çalım denemeyi seviyor. Selçuk'un Oliveira'ya göre daha risksiz ve garantici oyun tarzı vardı. Oliveira'yı savunma yardımı ile de Selçuk'tan ayırabiliriz.

EKSİLER
Oyuncunun artı yönlerinden bahsettiğimiz gibi eksik ya da yetersiz yönlerine de değinelim. Oliveira'nın kariyerine baktığımızda çok kez kiralık transfer yaptığını görüyoruz. Takım istikrarı olmayışı, sıkça farklı ülkelere ve çeşitli takımlara kiralanması oyuncuyla ilgili kafalarda soru işareti oluşturuyor. Hatta Porto, altyapısından çıkan Oliveira'yı sözleşmesi bitince serbest bırakıp bir sezon sonra 1 milyon Euro bonservis bedeli ödeyerek tekrar kadrosuna katmış. Kariyerindeki yükselişi 25 yaşından sonra başlayan Portekizli orta saha, kariyerinin zirve performansını ise 28 yaşındayken 2020-2021 sezonunda yaşıyor. Portekiz basınında Sergio Oliveira'nın Porto'da yıllık kazancı en yüksek oyuncuların başında gelmesi sebebiyle yolların ayrıldığı şeklinde haberler mevcut.
Galatasaray Oliveira ile yıllık 2,75 milyon Euro'dan 4 yıllık sözleşme imzalandığını açıkladı. Oyuncunun yaşının 30 olduğu göz önünde bulundurulduğunda kariyerinin üst seviyelerdeki son kontratını aldığını söylemek mümkün. İlerleyen yaşı, alacağı yıllık ücret ve 2026'ya kadar yapılan sözleşme sebebiyle kağıt üzerinde Galatasaray'ın ileride satıp bonservis geliri elde edeceği bir hamle gibi durmuyor. Tıpkı yakın geçmişte Sofiane Feghouli ve Younes Belhanda örneklerinde olduğu gibi. Bu sebeplerden dolayı oyuncuyla yapılan 4 yıllık mukavele, gelecek sezonlar adına soru işaretleri barındırıyor.
Saha içine dönecek olursak, futbolcunun dayanıklılık seviyesinin düşük olduğundan bahsedebiliriz. Geçtiğimiz sezonda Porto ve Roma formalarıyla 45 resmi maçta forma giyerken 90 dakika boyunca sahada kaldığı maç sayısı yalnızca 6'ydı. İlk on birde başladığı maçlarda da ikinci yarılarda oyundan düştüğünü gözlemlemek mümkün.
Oliveira Selçuk İnan'a göre daha çok topla dikine gitmeyi seven bir oyuncu olsa da Portekizli futbolcunun fazla hızlı olduğunu da söylemek zor.
Zaten çok iyi seviyelerde olmayan dayanıklılık ve hız gibi fiziksel özellikleri, oyuncunun yaşının da ilerlemesi sebebiyle daha da gerileyecektir.

Özetle, hiçbir özelliği mükemmel olmayan, ancak her özelliği standartların üzerinde olan iyi bir takım oyuncusu. Oyunun iki yönünü de oynayabilmesi sarı-kırmızılı takımın elini güçlendirecektir. Ancak aynı anda oyunun iki yönünü de oynamasını beklemek hayalperestlik olacaktır. Zaten senkron biçimde oyunun iki yönünü oynayabiliyor olsa, oyuncunun yolu buralara biraz zor düşerdi. Oliveira geçtiğimiz sezonda Porto orta sahasında ofansif özellikleriyle ön plana çıkarken, Roma'da ise partneri Cristante'nin mezzala rolünde olduğu denklemde savunmacı profil çizdi. İki rolde de elinden geleni fazlasıyla yapmaya çalışan Oliveira'nın Porto'daki rolü Galatasaray için daha gerçekçi bir referans olacaktır. 

0 yorum: