Bundesliga'nın Genç Hocaları



2015-2016 sezonu ortalarında Hoffenheim düşme hattında bulunuyordu. Zor günler geçiren Alman ekibinde teknik direktör Huub Stevens sağlık sorunları sebebiyle görevi bıraktı. Bu kararın üzerine Hoffenheim ligin kalan kısmında yola U19 takımının başında bulunan Julian Nagelsmann ile devam etme kararı aldı. Nagelsmann ateşten gömleği giymeyi kabul ettiğinde henüz 28 yaşındaydı. Bir futbolcu için bile 28 yaş tam anlamıyla tecrübe demek değilken, Nagelsmann sürpriz bir şekilde kendisini takımın başında buldu. Kadrosunda kendisinden daha yaşlı oyuncular bulunan takımı yönetebilecek miydi? Ayrıca Nagelsmann futbol oynanabilecek yaşta neden ve nasıl teknik direktör olmuştu?

Nagelsmann, Augsburg II takımında oynarken ağır bir sakatlık geçirmiş ve henüz 19 yaşındayken futbolu bırakmak zorunda kalmış. Maddi anlamda da sıkıntılı günler geçiren Nagelsmann'a kulübü, devam eden kontratını yürütmek adına teknik kadroda görev vermiş.
O sıralar Augsburg II takımının teknik direktörü Tomas Tuchel'dir ve Tuchel'de Nagelsmann gibi sakatlıklar sebebiyle futbola erken veda etmiştir. Belki de bu sebeptendir, Nagelsmann'ın teknik ekipte çalışmasına karşı çıkmamış ve onu scouting biriminde oyuncu izlemesi, takım analizleri yapması için görevlendirmiş. Nagelsmann'ın sunduğu raporlar teknik heyeti ve Tuchel'i etkilemiş. Tuchel sonrası için ona Augsburg II'de yardımcı hocalık teklif edilmiş ama Nagelsmann, kulüple anlaşamayarak bu teklifi reddetmiş ve 1860 Münih U17 takımı ile yardımcı hocalık konusunda el sıkışmış. İki yıl boyunca 1860 Münih çatısı altında çalışan Nagelsmann kendisini daha da geliştirmiş ve daha fazla tanınır olmuş. Daha önce Tuchel'i hoca yapan Ralf Rangnick, Nagelsmann'ın analizlerinden etkilenmiş ve onu 2010 senesinde Hoffenheim U17 takımının asistanlığına getirmiş. İşte Nagelsmann'ın daha sonra teknik direktörlüğüne kadar yükseleceği Hoffenheim takımındaki serüveni böyle başlamış.
Ralf Rangnick ile yalnızca 1 sene çalışabilen genç hoca, Rangnick'in gelişimine çok şey kattığını söylüyor.

2011 yılında U17 takımının başına getirilen Nagelsmann, bunu başardığında yalnızca 24 yaşındaydı ve bunu başaran en genç teknik adam oldu. 2013 senesinde Markus Babel'in görevinden ayrılması ile geçici olarak A takımda asistanlık yapması için teklif alan genç hoca, ilk duyduğunda teklife inanamamış ve büyük bir sevinçle teklifi kabul etmiş. Takım o sezon kümede kalmayı başarırken bu kısa süreli görev, kriz yönetimi konusunda Nagelsmann'a tecrübe kazandırmış. Bu tecrübenin ardından U19 takımının başına getirilen Nagelsmann, başarı basamaklarını tırmanmaya devam etmiş ve takımı şampiyon yaparak altyapı hocalığı konusunda ün yapmış. Bayern Münih genç hocadaki cevheri keşfedip, bonservis ödeyerek altyapıyı ona emanet etmek istese de Hoffenheim başkanı, Nagelsmann'la ilgili büyük düşünceleri olduğunu ve onu ilerleyen dönemde takımın teknik direktörlüğüne getirmek istediklerini söyleyerek teklifi reddetmiş.

Nagelsmann takımın başına getirildiğinde, son 9 haftada yalnızca 1 galibiyet alan bir Hoffenheim gerçeği vardı. Genç hoca, farklı taktiksel varyasyonlar denemekten çekinmiyor ve her hafta farklı dizilişler ile takımını sahaya sürüyordu. Hatta o sezon hiç üçlü savunma ile oynamamış Hoffenheim takımı, ilk kez bazı maçlara 3-4-3 ve 3-5-2 gibi dizilişlerle sahaya çıktı. Bu durum Nagelsmann'ın rakipleri derinlemesine analiz ettiği ve rakibi yenmek için en uygun dizilişleri oluşturduğu yorumlarını doğuruyordu.
Nagelsmann geldiğinde yalnızca 2 galibiyeti olan ve küme düşme hattında bulunan Hoffenheim, genç hoca yönetiminde çıktığı 14 maçta 7 galibiyet alarak iyi bir iş çıkardı ve ligde kaldı.
Nagelsmann, asıl hünerlerini geçtiğimiz sezon gösterdi ve takım sezonu 4. sırada tamamlayarak Şampiyonlar Ligi için ön eleme oynamaya hak kazandı.
Geçtiğimiz iki sezonda Julian Nagelsmann, Bundesliga'nın en çok konuşulan teknik adamı oldu. Kısa süre içerisinde yakaladığı başarılar takdir edildi.

Öte yandan geçtiğimiz sezon Bundesliga'da hayal kırıklığı yaratan Schalke 04, 2009 yılından bu yana ilk kez Avrupa Kupalarına katılım hakkı elde edemedi. Nagelsmann'ın başarısı Schalke yönetimini etkilemiş olacak ki, onlar da önümüzdeki sezon için 31 yaşındaki genç teknik adam Domenico Tedesco ile sözleşme imzaladılar.

İtalya doğumlu Alman teknik adam Domenico Tedesco, profesyonel olarak hiç futbol oynamamış. İlk olarak Stuttgart U17 takımında antrenörlük yapan Tedesco, daha sonra ise aynı takımın teknik direktörlüğü görevini yürüttü. 2015 senesinde Hoffenheim altyapısı ile anlaşan Tedesco, genç meslektaşı Nagelsmann ile ilk kez aynı çatı altında bir araya geliyordu. Nagelsmann sürpriz bir şekilde Hoffenheim as takımının teknik direktörlüğüne atanınca, Tedesco'da Nagelsmann'ın yerine Hoffenheim U19 takımının teknik direktörlüğünü yapmaya başladı. İkili, 2016 Mart ayında UEFA Pro Lisans Sertifikalarını da birlikte aldılar.

Tedesco, Hoffenheim altyapısındaki görevini sürdürürken, geçtiğimiz Mart ayında tıpkı arkadaşı Nagelsmann gibi sürpriz bir teklif aldı. Bundesliga 2'de kümede kalma mücadelesi veren Erzgebirge Aue takımı, bu zorlu görev için genç hoca Tedesco'nun kapısını çalmıştı. Tedesco kendini kanıtlamak istiyordu ve bunu başarması altyapı takımının başındayken çok zordu. Bu yüzden bu teklif aslında Tedesco için büyük bir şanstı ve teklifi hiç bekletmeden kabul etti.

Tedesco, sezonun 24. haftasında takımın başına geçti. Erzgebirge Aue takımı 5 maçtır galibiyet yüzü görmemişti ve ligin son sırasına demir atmışlardı. 23 haftada yalnızca 4 galibiyetleri vardı. Genç teknik adamın takıma gelişiyle birlikte kalan 11 haftada 6 galibiyet 2 beraberlik alarak 20 puan toplayan Erzgebirge Aue takımı sezonu 14. sırada tamamlayarak kümede kalma savaşını kazanmış oldu. Özellikle iç sahada çok etkiliydiler ve 6 iç saha maçında 5 galibiyet 1 beraberlik alarak mağlubiyet yüzü görmediler. Almanya teknik direktörü Joachim Löw, Tedesco için: "Erzgebirge Aue takımı ile kısa sürede çok iyi iş çıkarmış, etkilendim." sözlerini kullandı. Tedesco, burada gösterdiği inanılmaz başarının ardından kendisini Schalke 04 takımının başında buldu.

Domenico Tedesco'nun başarısının perde arkasında oyuncularla olan etkileşimi yatıyor. Sık sık oyuncularıyla diyalog kuruyor ve onlara karşı klasik teknik adam-oyuncu hiyerarşisini düşünmeyerek arkadaşça yaklaşım sergiliyor.
Schalke geçtiğimiz sezon ligde dökülürken takımda kiralık olarak forma giyen Konoplyanka, bir röportajında takımın eski teknik direktörü Markus Weinzierl'i korkak olmakla suçlamış ve o eğer takımda kalmaya devam ederse Schalke'nin küme düşeceğini söyleyerek hocası için ağır eleştirilerde bulunmuştu. Tedesco, şahısların hiçbir zaman takımın üzerinde olmadığını ancak Konoplyanka'ya bir şans vereceğini belirtti.

Önümüzdeki sezon Avrupa'nın beş büyük liginde çalışacak en genç ikinci teknik adam olacak olan Tedesco; Almanca, İtalyanca, İngilizce ve İspanyolca dillerine hakim. Rakibi derinlemesine analiz etme becerisine sahip olan genç teknik direktör için eski öğrencisi Clemens Fandrich: "Rakibi analiz etmek için aynı kaseti en az sekiz defa izlediğine şahit oldum." dedi.

Julian Nagelsmann ile kıyaslanmaktan rahatsızlık duymadığını söyleyen Domenico Tedesco, "Her ikimiz de genciz, ikimiz de Hoffenheimliyiz, ikimiz de aynı antrenörlük eğitimlerinden geçtik. Ama her şeyden önce ikimiz iyi birer arkadaşız." dedi.

Önümüzdeki sezon ligin en genç iki teknik adamını karşı karşıya getirecek olan Hoffenheim - Schalke 04 maçı, ilginç mücadelelere sahne olacak.