Ters Giden Bir Şeyler Var: Barcelona
Ancak geçtiğimiz iki yılda durum tam tersine döndü. Ezeli rakip Real Madrid, üstünlüğü yeniden ele geçirdi. İki sezon üst üste Şampiyonlar Ligini kazanarak bu alanda bir ilki gerçekleştirdi ve bu sezon LaLiga’da şampiyonluğunu ilan etti. Peki, Barcelona adına ters giden neydi? Real Madrid mi çok iyiydi, yoksa Barcelona mı kötüydü?
Barcelona üst üste gelen zaferlerin ardından artık başarıya doymuştu ve takımın yaş ortalaması yükselmişti. Bu durum bazı mevkilere takviye yapılmasını kaçınılmaz kılıyordu. Daha genç ve başarıya aç oyunculara ihtiyaç vardı. Evet hücum anlamında belki şu anda dünyanın en iyi üçlüsü Messi-Suarez-Neymar’a sahipti Barcelona, ancak orta saha ve savunma hattı yeni başarılar kazanmak için yeterli miydi?
Bu sezon LaLiga’da 90 puan toplayan Barcelona, şampiyon Real Madrid’in yalnızca 3 puan gerisinde ligi ikinci sırada tamamladı. Real Madrid’den 10 gol fazla atıp üstelik 4 gol az yiyen Barcelona şampiyonluğu kaçırmıştı. Peki, bu istatistiklere bakılarak şampiyonluk nasıl kaybedilmişti?
Barcelona’nın bu sezon LaLiga’da puan kaybı yaşadığı 10 maçın (6B 4M) kadrolarına bakıldığında, bu maçlara sakatlar ve cezalılardan dolayı ideal ilk 11’inden yoksun çıktığı görülüyor. Bu durum takımdaki kadro rotasyonunun vasat olduğunu, kulübede şans bekleyen oyuncuların Barcelona için oldukça yetersiz olduğunu gözler önüne seriyor. Ayrıca son iki sezonda transferlere yaklaşık 170 milyon Euro harcayan Katalan ekibi, yapılan cömretçe harcamalara rağmen yeni transferlerin takıma katkıları konusunda haklı olarak eleştiriliyor.
DETAYLI İNCELEME
Arda Turan: Arda bu sezon ligde yalnızca 18 karşılaşmada forma giydi. Barcelona’nın puan kaybı yaşadığı 10 maçın 8’inde sahadaydı. Arda’nın forma giydiği maçların neredeyse yarısında Barcelona puan kaybı yaşadı.
Denis Suarez: Geçen sezon Villarreal’in yolunu tutan Denis Suarez, orada gösterdiği müthiş performansla Barcelona’ya yeniden dönmüştü. Ligde bu sezon 26 kez forma şansı bulan Suarez, Villarreal’de gösterdiği performansın çok uzağında kaldı ve hayal kırıklığı yarattı. Puan kaybı yaşanılan 10 maçın 9’unda (5 kez ilk 11, 4 kez hamle oyuncusu) sahadaydı.
Jeremy Mathieu: Fransız savunma oyuncusu, bu sezon sakatlıkları sebebiyle ligde 18 maç kaçırdı. Rotasyon oyuncusu statüsünde bulunan ve bu sezon Enrique’nin 13 kez forma şansı verdiği Mathieu, Barcelona’nın sahadan mağlubiyetle ayrıldığı 4 maçın 3’ünde ilk 11’deydi. Mathieu ayrıca Juventus ile deplasmanda oynanan Şampiyonlar Ligi maçına ilk 11’de başlamış ve devre arasına takım 2-0 geride girince ikinci yarı başlamadan oyundan alınmıştı.
Rafinha: Barcelona’nın altyapısından yetişmiş oyunculardan. Barcelona formasıyla bu sezon LaLiga’da 18 maça çıktı ve 6 gol 2 asistlik performans gösterdi. Takıma kritik puanlar kazandırdı. Ancak sakatlıklar sebebiyle ligde 14 maç kaçırdı.
Samuel Umtiti: Barcelona’nın son yıllarda yaptığı en iyi savunma transferlerinden. Stoper mevkiinde Pique – Mascherano ikilisinin oynadığı düşünüldüğünde, yedek beklemesi muhtemeldi. Ancak genç savunmacı, bu sezon Barcelona formasıyla LaLiga’da 25 maçta forma giydi. Barcelona’nın bu sezon puan kaybı yaşadığı 10 maçın 9’unda Umtiti görev almadı. Umtiti’nin oynadığı ve Barcelona’nın puan kaybı yaşadığı tek maç, Malaga ile deplasmanda oynanan ve ev sahibinin 2-0 kazandığı karşılaşma idi.
Umtiti-Mascherano savunma istatistikleri
Elbette kaybedilen şampiyonluklarda Barcelona’nın hamle oyuncularının yetersizliği önemli bir faktördü. Ancak Real Madrid’i şampiyon yapan ve Barcelona’ya karşı üstün kılan en önemli koz Toni Kroos’un parmak ısırtan performansıydı. Barcelona geçtiğimiz sezon orta sahasını Valencia’nın Portekizli oyuncusu Andre Gomes ile güçlendirmeyi hedeflemişti. Ancak Gomes’in performansı, Kroos’un çok gerisinde kaldı. Iniesta’nın da ilerleyen yaşı sebebiyle bu sezon eski formundan uzak olması, Barcelona’da orta sahaya kaliteli oyuncu transferinin şart olduğunu ortaya koyuyor.
0 yorum: