Ters Giden Bir Şeyler Var: Barcelona


Barcelona son on yılda başarıdan başarıya koşmuş, kupalara ambargo koymuştu. Özellikle ezeli rakipleri Real Madrid’e karşı oynadıkları maçlarda, ezici üstünlükler elde etmişlerdi. Futbol otoritelerince Barcelona’nın, tarihteki en iyi futbol takımı olduğu, Messi’nin de tarihteki en iyi oyuncu olduğu yorumları yapılıyordu.

Ancak geçtiğimiz iki yılda durum tam tersine döndü. Ezeli rakip Real Madrid, üstünlüğü yeniden ele geçirdi. İki sezon üst üste Şampiyonlar Ligini kazanarak bu alanda bir ilki gerçekleştirdi ve bu sezon LaLiga’da şampiyonluğunu ilan etti. Peki, Barcelona adına ters giden neydi? Real Madrid mi çok iyiydi, yoksa Barcelona mı kötüydü? 

Barcelona üst üste gelen zaferlerin ardından artık başarıya doymuştu ve takımın yaş ortalaması yükselmişti. Bu durum bazı mevkilere takviye yapılmasını kaçınılmaz kılıyordu. Daha genç ve başarıya aç oyunculara ihtiyaç vardı. Evet hücum anlamında belki şu anda dünyanın en iyi üçlüsü Messi-Suarez-Neymar’a sahipti Barcelona, ancak orta saha ve savunma hattı yeni başarılar kazanmak için yeterli miydi? 

Bu sezon LaLiga’da 90 puan toplayan Barcelona, şampiyon Real Madrid’in yalnızca 3 puan gerisinde ligi ikinci sırada tamamladı. Real Madrid’den 10 gol fazla atıp üstelik 4 gol az yiyen Barcelona şampiyonluğu kaçırmıştı. Peki, bu istatistiklere bakılarak şampiyonluk nasıl kaybedilmişti? 

Barcelona’nın bu sezon LaLiga’da puan kaybı yaşadığı 10 maçın (6B 4M) kadrolarına bakıldığında, bu maçlara sakatlar ve cezalılardan dolayı ideal ilk 11’inden yoksun çıktığı görülüyor. Bu durum takımdaki kadro rotasyonunun vasat olduğunu, kulübede şans bekleyen oyuncuların Barcelona için oldukça yetersiz olduğunu gözler önüne seriyor. Ayrıca son iki sezonda transferlere yaklaşık 170 milyon Euro harcayan Katalan ekibi, yapılan cömretçe harcamalara rağmen yeni transferlerin takıma katkıları konusunda haklı olarak eleştiriliyor.


DETAYLI İNCELEME


Arda Turan: Arda bu sezon ligde yalnızca 18 karşılaşmada forma giydi. Barcelona’nın puan kaybı yaşadığı 10 maçın 8’inde sahadaydı. Arda’nın forma giydiği maçların neredeyse yarısında Barcelona puan kaybı yaşadı. 




Denis Suarez: Geçen sezon Villarreal’in yolunu tutan Denis Suarez, orada gösterdiği müthiş performansla Barcelona’ya yeniden dönmüştü. Ligde bu sezon 26 kez forma şansı bulan Suarez, Villarreal’de gösterdiği performansın çok uzağında kaldı ve hayal kırıklığı yarattı. Puan kaybı yaşanılan 10 maçın 9’unda (5 kez ilk 11, 4 kez hamle oyuncusu) sahadaydı. 



Jeremy Mathieu: Fransız savunma oyuncusu, bu sezon sakatlıkları sebebiyle ligde 18 maç kaçırdı. Rotasyon oyuncusu statüsünde bulunan ve bu sezon Enrique’nin 13 kez forma şansı verdiği Mathieu, Barcelona’nın sahadan mağlubiyetle ayrıldığı 4 maçın 3’ünde ilk 11’deydi. Mathieu ayrıca Juventus ile deplasmanda oynanan Şampiyonlar Ligi maçına ilk 11’de başlamış ve devre arasına takım 2-0 geride girince ikinci yarı başlamadan oyundan alınmıştı. 



Aleix Vidal: Sağ bek rotasyonu için transfer edilmişti. Dani Alves’in takımdan ayrılması ve o mevkiye başka transfer yapılmamasıyla as takımda oynayabileceği düşünülüyordu. Ancak Enrique’nin o bölgede Sergi Roberto’ya yer vermesi ve Roberto’nun iyi bir performans göstermesiyle as takımda kendine yer bulamadı. Yaşadığı sakatlıklar nedeniyle 18 maç kaçıran Vidal, hamle oyuncusu olarak bile takıma fayda sağlayamadı. Enrique, Roberto’nun oynamadığı ender zamanlarda Mascherano ve Digne’ye sağ bekte görev verdi. Vidal ise bu sezon LaLiga’da yalnızca 6 maçta forma şansı buldu. 




Rafinha: Barcelona’nın altyapısından yetişmiş oyunculardan. Barcelona formasıyla bu sezon LaLiga’da 18 maça çıktı ve 6 gol 2 asistlik performans gösterdi. Takıma kritik puanlar kazandırdı. Ancak sakatlıklar sebebiyle ligde 14 maç kaçırdı. 





Samuel Umtiti: Barcelona’nın son yıllarda yaptığı en iyi savunma transferlerinden. Stoper mevkiinde Pique – Mascherano ikilisinin oynadığı düşünüldüğünde, yedek beklemesi muhtemeldi. Ancak genç savunmacı, bu sezon Barcelona formasıyla LaLiga’da 25 maçta forma giydi. Barcelona’nın bu sezon puan kaybı yaşadığı 10 maçın 9’unda Umtiti görev almadı. Umtiti’nin oynadığı ve Barcelona’nın puan kaybı yaşadığı tek maç, Malaga ile deplasmanda oynanan ve ev sahibinin 2-0 kazandığı karşılaşma idi. 


                       Umtiti-Mascherano savunma istatistikleri

Elbette kaybedilen şampiyonluklarda Barcelona’nın hamle oyuncularının yetersizliği önemli bir faktördü. Ancak Real Madrid’i şampiyon yapan ve Barcelona’ya karşı üstün kılan en önemli koz Toni Kroos’un parmak ısırtan performansıydı. Barcelona geçtiğimiz sezon orta sahasını Valencia’nın Portekizli oyuncusu Andre Gomes ile güçlendirmeyi hedeflemişti. Ancak Gomes’in performansı, Kroos’un çok gerisinde kaldı. Iniesta’nın da ilerleyen yaşı sebebiyle bu sezon eski formundan uzak olması, Barcelona’da orta sahaya kaliteli oyuncu transferinin şart olduğunu ortaya koyuyor.


                    Gomes-Kroos-Iniesta-Modric orta saha istatistikleri

0 yorum: