Beşiktaş'ı Mutlu Sona Ulaştıran Detaylar

 

Beşiktaş Antalyaspor’u Türkiye Kupası finalinde mağlup ederek kupada da mutlu sona ulaştı. Siyah-beyazlılar sezon boyunca ortaya koyduğu performanslarla futbolseverlerin takdirini topladı ve hak edilmiş çifte zafer yaşadılar. Lig maratonu tamamlanmadan uzunca süre önce Beşiktaş şampiyonluğa en yakın takım olarak gösteriliyordu. Galatasaray ve Fenerbahçe’nin yaşadığı üst üste puan kayıpları, oynadıkları futbolun ümit vermemesi Beşiktaş’ı şampiyonluk yolunda en büyük favori konumuna getirdi. Son haftalara gelinirken yapılan puan kayıpları elde edilen avantajların bir bir uçup gitmesine sebep olurken rakipleri de şampiyonluk için umutlandırdı. Ancak son hafta sürprize yer vermeyen Beşiktaş, Sergen Yalçın önderliğinde mutlu sona ulaşan taraf oldu. Peki, averajla şampiyon olan Siyah-beyazlıları rakiplerine göre öne çıkaran detaylar nelerdi?

Bay geçilen hafta ve milli maçlar arası

Süper Lig’in ilk 4 haftasında yalnızca 1 galibiyet alıp 2 kez mağlup olan Beşiktaş’ta Sergen Yalçın’ın geleceği tartışılmaya başlanırken başkan Ahmet Nur Çebi’nin Mustafa Denizli ile görüştüğü şeklinde haberler basına yansıdı. Ligin 5. Haftasını bay geçen Siyah-beyazlılar takip eden haftada milli maçlar olduğu için 22 günlük araya girdiler. Teknik direktör Sergen Yalçın ise bu arayı iyi değerlendireceklerini ve ilerleyen haftalarda takımın daha iyi futbol oynayacağını umduğunu belirtti. Nitekim öyle de oldu. Takıma yeni katılan Josef de Souza ve Rachid Ghezzal gibi isimlerin adaptasyon sürecini de atlatmasıyla milli ara sonrası bambaşka bir Beşiktaş izledik. Verilen bu ara, Beşiktaş’a adeta ilaç oldu.

 

Rachid Ghezzal’in evraklarını TFF’ye ulaştıran kuryeler

Beşiktaş’ta sezonun kilit oyuncusu Rachid Ghezzal oldu şüphesiz. 31 maçta forma giyen Cezayirli oyuncu 8 gol ve 17 asistle toplamda 25 gole doğrudan katkı verdi. Üzerine çok şey konuşuldu, yazılıp çizildi. Transferin son günü Leicester City takımından kiralık olarak kadroya dahil edilen Ghezzal’in evrakları, transfer döneminin sona ermesine saatler kala Beşiktaş İdari Sorumlusu Erdinç Gültekin ve Güvenlik Sorumlusu Barış Papila tarafından yoğun trafik sebebiyle motorla TFF’ye ulaştırıldı. Ghezzal’in şampiyonlukta kilit rol oynamasının ardından haklı olarak Erdinç Gültekin ve Barış Papila şampiyonluğun gizli mimarları olarak gösterildiler.

Savunmacılardan alınan hücum katkısı

Günümüz futbolunda şampiyon ufak detaylarla belirleniyor. Bu yüzden savunma oyuncularının hücuma yaptığı katkı son derece önemli. Fenerbahçe ve Beşiktaş bu sezon defans oyuncularından hücumsal anlamda önemli katkılar aldı. Fenerbahçeli savunma oyuncuları 11 gol, 14 asist ile 25 gollük katkı vererek bu istatistikle zirvede yer alırken Beşiktaş’ta forma şansı bulan defans oyuncuları 11 asist 9 gol ile şampiyonluğa 20 gollük katkıda bulundu. Galatasaray savunmacıları ise 14 asist, 3 gol ile 17 gole doğrudan katkı vererek bu alanda rakiplerinin gerisinde kaldı. Valentin Rosier’in sağ kanatta Rachid Ghezzal ile uyumu da Siyah-beyazlıları şampiyonluğa ulaştıran kilit nokta oldu. Kritik anlarda özellikle duran top organizasyonlarında sahneye çıkan Vida, takımına hayati puanlar kazandırdı. Galatasaray ise duran top organizasyonlarında sınıfta kaldı.

De Souza’nın orta sahaya etkisi

Şampiyonluk mücadelesi veren takımların genellikle oyun planlarının savunma çizgisini önde kurmak ve oyunu rakip yarı sahaya yıkmak olduğu bilinen bir gerçek. Süper Lig’de Anadolu takımları çoğu zaman büyük takımlara karşı topu rakibe bırakıp savunmayı ön planda tutarak buna müsaade ediyorlar ve kontratak ile gol şansı bulmaya çalışıyorlar. Bu durumda savunma arkasına atılacak topları süpürecek bir ön libero da hücum oynayan takımlarda elzem hale geliyor. Beşiktaş’ta kiralık Mohamed Elneny’nin Arsenal’e dönmesinin ardından bu bölgede forma giyen ve bonservisi elinde Josef de Souza transfer edildi. Josef risk transferiydi. Arabistan’dan geldiği için futbolunda gerileme olabileceği yorumları vardı. Ancak Josef eleştirilere sahada cevabını vererek kafalardaki soru işaretlerini giderdi. Brezilyalı defansif orta saha, oyunun defans yönünde güven verirken önünde oynayan orta sahaların hücuma daha fazla katkı vermelerine yardımcı oldu. Atiba Hutchinson bu sezon ligde 36 maçta görev alırken 4 gol ve 11 asistle 15 gole doğrudan katkı yaptı. Atiba şampiyonlukta önemli katkılar sağlarken hücumda artan performansının de Souza’nın savunmada verdiği güvenden kaynaklandığını ifade ederek Brezilyalı oyuncunun takımdaki önemini dile getirdi.

Aboubakar golcülüğü

Beşiktaş’ta Burak Yılmaz’ın ayrılığı sonrası takımda golcü futbolcu ihtiyacı oluştu. Geçmişte kiralık olarak Siyah-beyazlı formayı giyen ve güzel izler bırakan Vincent Aboubakar ise Porto ile yollarını ayırarak serbest kaldı. Aboubakar’ın sakatlıklarından dolayı Porto ile yollarını ayırdığı konuşulurken, golcü transferine bonservis ödemek istemeyen Beşiktaş yönetimi Aboubakar ile anlaşmaya vardı. Tıpkı Josef gibi risk transferi yapan yönetim, sakatlığı göz önünde bulundurarak Kamerunlu oyuncu ile akıllı bir sözleşme yaptı. Yaklaşık olarak yıllık 1,5 milyon Euro maaş alan Aboubakar’ın 30 maçta forma giymesi halinde opsiyon devreye girecek ve sözleşmesi 1 yıl daha uzayacaktı. 29 maçta forma giyen Aboubakar 16 gol ve 5 asistlik katkı sağladı. Sakatlığı sebebiyle forma giyemediği açıklanan Aboubakar’ın opsiyonun devreye girmesini istemediği ve yıllık 3,5 milyon Euro gibi maaş ile yeni sözleşme istediği şeklinde haberler basına yansıdı. Ligin son döneminde 9 maçta Aboubakar’dan faydalanamayan Beşiktaş, az kalsın şampiyonluktan oluyordu. Gerçek nedir bilinmez ancak Süper Lig şampiyonluğu ve Şampiyonlar Ligi’nden elde edilecek gelir de düşünülerek Beşiktaş yönetiminin mali şartlarda anlaşarak Aboubakar’ı takımda tutması gerekir. Böyle lider oyuncuları bulmak kolay değil, üstelik böyle bir ortamda. Galatasaray yönetimi benzer hatayı Bafetimbi Gomis konusunda yaparken Gomis gönderildikten sonra sezona forvetsiz girilmişti. Sonrasında yapılan Mbaye Diagne, Kostas Mitroglou, Florin Andone ve Radamel Falcao transferleri için ciddi maliyetlerin altına giren Sarı-kırmızılı yönetim bu oyuncuların hiçbirinden Gomis performansı alamadı.

Larin’den kritik performans

Atiba’nın önerisiyle 2018 ara transfer döneminde MLS takımı Orlando City’den transfer edilen Cyle Larin, bir türlü istenilen seviyeye gelememiş ve takımdan ha gitti ha gidecek gözüyle bakılan bir oyuncuydu. 2019/2020 sezonunda Belçika’nın Zulte Waregem takımına 1 sezonluğuna kiralanan Kanadalı, sezon başında yeniden takıma döndü. Sergen Yalçın’ın takımında şans bulan Larin hocanın güvenini boşa çıkartmayarak 45 resmi maçta 23 gol ve 6 asistlik performans vererek takımın en golcü futbolcusu oldu.

Kadro istikrarı

21 takımlı lig, yoğun fikstür ve COVID-19 gibi sebeplerden olağanüstü bir sezon yaşandı. Şampiyonluğa ulaştıran anahtar kavramlardan biri de kadro istikrarıdır. Elbette böyle olağanüstü bir durumda hiçbir takımın kadro istikrarını koruması beklenmiyordu. Ligimizde kadro istikrarını en iyi koruyan Sergen Hoca’nın takımı oldu. Her ne kadar orta saha üçlüsünde üçüncü isim değişkenlik gösterse de Atiba ve Josef orta sahanın değişmez ikilisi oldular. Savunmada da Welinton ve Vida ikilisi iyi uyum yakaladı. Sağ kanatta arkada Rosier ile önde Ghezzal yakaladıkları uyumla şampiyonlukta önemli pay sahibi oldular. Sergen Yalçın yedekleri de sezon genelinde hazır tutarak onlardan da verim aldı. Beşiktaş’ın Galatasaray’a karşı sağladığı üstünlükteki en önemli faktörlerden biri kadro istikrarıydı şüphesiz. Galatasaray sezon genelinde en çok sıkıntı çektiği bölge olan orta saha üçlüsünde 16 farklı kombinasyon denedi.

Ersin Destanoğlu & Rıdvan Yılmaz

Sergen Hoca kalede Ersin Destanoğlu ve sol bekte Rıdvan Yılmaz’a şans vererek takdir topladı. Genç oyuncuların elbette inişli çıkışlı performans gösterdiği zamanlar oldu. Ancak gösterdikleri performanstan ziyade hocanın göstermiş olduğu cesaret övgüyü hak ediyor. Galatasaray’da Fatih Terim Halil ve Kerem gibi oyunculara daha evvelden forma şansı vermiş olsa, belki Sarı-kırmızılılar daha fazla puan toplamış olacaktı. Avrupa’nın beş büyük liginde bile 16-17 yaşında oyunculara şans veriliyorken bizim 20 yaş oyunculara halen pişecek gözüyle bakmamız da ayrı mesele. Sergen Yalçın umarım ilerleyen sezonlarda da bunu devam ettirir.

Takımın inancı

Beşiktaş takımında oyuncular kenetlendiler ve sezon boyunca şampiyonluğa inandılar. Bunu sosyal medya paylaşımlarından bile anlayabiliyoruz. Takımda arkadaşlık ortamı, aile havası sağlandı. Rakipler Galatasaray ve Fenerbahçe’de ise futbolcuların lig maratonunun tamamlanmasına uzun süre varken bile şampiyonluk kaçmış gibi davranıldığını gördük.

Sergen Hoca’nın kriz yönetimi

Sergen Hoca bu sezon elleri sürekli havada olması sebebiyle çok eleştirildi. Bazılarına göre bu durum antipatik gelse de hoca takımının hakkını savundu. Bizim için doğrudur veya yanlıştır orası ayrı, kendi doğru bildiğini söylemekten hiç sakınmadı. Hatay maçından önce tabiri caizse rakibe racon kesti. Ligin başarılı takımlarından biri olan Hatayspor’a karşı bu kadar cesurca konuştuktan sonra takımının 7 gol atması bile şampiyonluğu ne kadar istediğini gösterdi. Son viraja girilirken yapılan kritik puan kayıpları “Acaba tarih yine tekerrür mü edecek?” sorularını da beraberinde getirdi. Çünkü eldeki avantajlar birer birer kaybedilirken yalnızca averaj avantajı kalmıştı. Yakın geçmişte 14/15 ve 17/18 sezonlarında son virajları alamayarak kaybedilmiş şampiyonluklar vardı. Karagümrük maçında yenilen ikinci golün ardından futbolcular yıkılmışlardı. O maçın ardından Rosier sanki şampiyonluk gitmişçesine ağlıyordu. Bu tablonun ardından Sergen Hoca’ya motivasyon anlamında çok iş düşüyordu. Hoca ise oyuncu grubunu tekrar şampiyonluğa inandırarak İzmir’den şampiyon unvanıyla dönmeyi başardı.


0 yorum: