Fenerbahçe'de İkinci Kocaman Devri


Fenerbahçe’nin bu seneki en önemli transferi kuşkusuz Aykut Kocaman. Elbette transfer dönemi henüz yeni açıldı. Ancak bu sene kimse yıldız oyuncu transferi beklemesin. Yıldız oyuncu transferlerinin ardı ardına açıklandığı günler artık geride kaldı. Diğer kulüpler gibi Fenerbahçe’de UEFA’nın takibinde. Bu yüzden sattığı oyuncu bedeli kadarını alabilir. Kısacası ne kadar ekmek, o kadar köfte!

Zaten şu da bir gerçek, takım kağıt üzerinde ne kadar iyi olursa olsun önemli olan kağıt üzerindeki oyuncuların sahada neler yapabildiğidir. Bu açıdan bakıldığı zaman Fenerbahçe gösterdiği performans ile son iki sezonda sınıfta kaldı. Hal böyle olunca takıma yeni takviyeler şart oğlu şart. Savurganca harcamalar da yapılamayacağına göre takımın başına Mourinho gelse boş. Bu sebepten Fenerbahçe yönetimi, en akıllıca olanı yaptı ve takımı iyi tanıyan Aykut Kocaman'ı tekrar yuvaya döndürdü.

2011’den beri zor günler geçiren sarı-lacivertli kulüp, o günleri minimum zararla kapattıysa bunda en büyük pay kuşkusuz Aykut Kocaman'a ait. Takım başkanı şike suçlamasıyla cezaevine giriyor, takım Avrupa’dan men cezası alıyor, herkesin gözü takımın üzerinde ve takımın önemli oyuncuları huzursuz olup takımdan ayrılıyor. Takımda kalanların ise psikolojileri altüst olmuş durumda.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen Kocaman, takımı ayakta tutmayı başardı ve orta sıralara oynayacağı düşünülen takım ligde her sezon şampiyonluk yarışının içerisinde oldu. Sarı-lacivertliler, iki sezon boyunca Galatasaray'a şampiyonluğu kaptırıyordu fakat bir tarafta 2000’den sonraki en güçlü Galatasaray vardı, diğer tarafta ise önemli isimlerini kaybetmiş Fenerbahçe. Ayrıca 2012-2013 sezonunda Fenerbahçe, üç kulvarda da yola sonuna kadar devam etmiş ve bu durum Galatasaray'ı bir adım daha öne çıkarmıştı.

Aykut Kocaman’ın iki sene içerisindeki fiziksel değişimi

Aykut Kocaman, bu sıkıntılı sürecin ardından Fenerbahçe’deki görevini bıraktı ve bir süre takım çalıştırmaya ara verdi. Sonrasında ikinci kez Konya’ya yolu düşen Kocaman, burada rüya gibi üç sezon geçirdi. Anadolu ekibi, Kocaman yönetiminde 2015-2016 sezonunu 66 puanla 3. sırada bitirerek tarihindeki en iyi lig sıralamasını elde etti ve ilk defa UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele etmeye hak kazandı. Geride bıraktığımız sezonda ise üç kulvarda mücadele eden Konyaspor, ligde aynı istikrarı gösteremedi ve sezonu 10. sırada tamamladı. Ligden erken kopan yeşil-beyazlılar, Türkiye Kupası'nda ise gösterdikleri müthiş performans ile finale kadar geldiler. Finalde karşılarında Fenerbahçe'yi ve Galatasaray'ı elemiş, sezonun en iyi takımı olarak lanse edilen Başakşehir Futbol Kulübü vardı. Ancak Kocaman'ın öğrencileri kusursuz savunma anlayışı ile rakiplerine pozisyon vermeden maçı penaltılara taşımayı bildiler ve penaltı atışları sonucunda Türkiye Kupası'nın sahibi oldular. Aykut Kocaman, Konyaspor'a tarihinde ilk kez Türkiye Kupası kazandırmış oldu ve adını Konyaspor tarihine altın harflerle yazdırdı. Kupa zaferi ile Konyaspor üst üste ikinci kez UEFA Avrupa Ligi’ne katılma hakkı elde ediyordu.

Eto’ların, Wagner Love’ların, Adebayor’ların oynadığı bu ligde, Slovenyalı Skubic’le, İskoçyalı Douglas’la, Bosnalı Bajic’le yani kısacası böylesine mütevazı kadro ile büyük işler başarıldıysa; Konyaspor bu başarıyı Aykut Hoca'ya borçludur. Zaman zaman istediği oyuncular transfer edilmediği için yönetimle yaşadığı gerginlik medyaya yansıyan Kocaman, tüm olumsuzluklara rağmen elindeki düşük bütçeli kadrodan maksimum verim almayı bildi.

Aykut Kocaman, savunma ağırlıklı oyun tarzı nedeniyle sıkça eleştirilere maruz kalıyordu. Eleştirilerin gerekçesi olarak da Kocaman'ın görev yaptığı takımlarda göze hoş gelmeyen, sıkıcı oyun tarzı gösteriliyordu. Tıpkı Atletico Madrid teknik direktörü Diego Simeone gibi. Simeone'nin Atletico ile başardıkları ortada. Neticede futbol, sonuç odaklı bir oyun. Tarih iyi hücum oynatanları değil, şampiyon olanları yazar!

Aykut Kocaman ikinci döneminde Fenerbahçe'nin başına çok daha güçlü dönüyor. Ancak Fenerbahçe'nin Kocaman'ın bıraktığı gibi olmadığı da su götürmez bir gerçek. Üç sezondur şampiyonluk görememiş, yaş ortalaması yüksek, Gökhan ve Caner’i kaybetmiş kanatları kırık Fenerbahçe gerçeği. Takımı bu enkazdan çıkartacak en doğru kişi yine Aykut Kocaman’dır. Fenerbahçe zor da olsa bazı oyuncularını satıp takıma mutlaka birkaç takviye yapacaktır. Kocaman, Konyaspor'da olduğu gibi elindeki oyuncu topluluğundan maksimum verim almayı başarabilirse, sarı-lacivertliler şampiyon olur mu bilinmez ancak şampiyonluğu son ana kadar kovalayacaktır.