Süper Lig'de Zirve Hesapları


Spor Toto Süper Lig'de 23. haftanın en önemli karşılaşması, İstanbul derbisinde Beşiktaş ve Fenerbahçe'yi karşı karşıya getirdi. Karşılaşma iki takım için de önemliydi ancak Beşiktaş açısından mutlak kazanılması gereken bir maçtı. Siyah-beyazlılar aldığı önemli galibiyetle, şampiyonluk yarışında ben de varım dedi. Beşiktaş maçı kaybetseydi, bu akşam Başakşehir'in alacağı olası galibiyetle liderle arasındaki puan farkı sekize çıkacaktı ve gerçekçi olmak gerekirse şampiyonluk şansı mucizelere kalacaktı.
Gelelim dün akşam ki derbiye..
Maçın ilk yarısı ve ikinci yarısı tamamen farklı senaryolar üzerinde gerçekleşti. Maça baskılı başlayan Fenerbahçe, golcüsü Fernandao'nun ayağından bulduğu gol ile maçın hemen başında öne geçti. Erken yenilen gol ev sahibi siyah-beyazlılarda soğuk duş etkisi yarattı. Golün ardından Beşiktaş beraberlik için yüklense de net bir gol pozisyonu üretemedi ve ilk yarı Fenerbahçe'nin istediği gibi sonuçlandı. İlk yarıda İsmail Köybaşı'nın sakatlanmasının ardından, sol bek alternatifi olmadığı için Isla sağ bekten sol beke geçti ve İsmail'in yerine oyuna giren Şener kendi mevkisi olan sağ bekte görev aldı. 
İkinci yarıya daha arzulu başlayan ev sahibi Beşiktaş, 49. dakikada Vida'nın kafa golüyle skora dengeyi getirdi. Beşiktaş adına gol için iyi bir zamanlamaydı. Golden sonra taraftarının desteğini de arkasına alan siyah-beyazlılar baskısını iyice arttırdı ve teknik direktör Şenol Güneş, Vida'nın yerine Negredo'yu alarak çift forvete döndü. İnişli çıkışlı performansı ile Beşiktaş taraftarlarını ikiye bölen Quaresma, dün akşam attığı iki muhteşem golle ligde zirvenin kaderini değiştiren adam oldu!
Maçı eğer Fenerbahçe kazansaydı kuvvetle muhtemel Beşiktaş'ı şampiyonluk yarışında saf dışı bırakmış olacaktı. İçeride oynayacağı Galatasaray derbisi dışında zorluk derecesi yüksek maçı da kalmayacak olan sarı-lacivertliler için şampiyonluk ihtimalleri dile getirilmeye başlanacaktı ancak Beşiktaş "Daha bitmedi!" dedi.
Beşiktaş ligde deplasmanda üst üste yapılan puan kayıpları ve ardından hafta arasında Alman devi Bayern karşısında alınan ağır yenilgi ile mücadeleye gergin başladı. Bu gerginlikte şüphesiz Pepe, Talisca ve Oğuzhan'ın olmayışı da büyük birer etkendi. Üstelik maça 1-0'da geride başlayan Beşiktaş, geriden gelerek bu maçı kazandı ve 3 puandan çok daha fazlasını elde etti. Beşiktaş'ın ezeli rakibi karşısında eksik oyuncularına rağmen sağladığı üstünlük, kadro derinliğinin de ne kadar iyi olduğunun göstergesi.
Kadro derinliği konusu da şampiyonu belirleyen önemli etkenlerden biri olacak şüphesiz. Bu konuda Beşiktaş ve Başakşehir'i, Galatasaray ve Fenerbahçe'ye oranla daha şanslı görüyorum. Dün oynanan maçta İsmail Köybaşı'nın sakatlığı sonrasında sağ bek Isla'nın sola geçmek zorunda kalması, geçtiğimiz hafta Galatasaray'ın Kasımpaşa deplasmanında sakatlanan Serdar Aziz'in yerine Donk'un geçmesi gibi örnekler verilebilir.
Galatasaray'ın rakiplerine kıyasla fikstür avantajı var. Beşiktaş ve Fenerbahçe Türkiye Kupası'nda tekrar karşı karşıya gelecekler ancak sarı-kırmızılılar zorluk derecesi daha düşük olan Akhisarspor ile mücadele edecek. Ligde Başakşehir, Trabzonspor ve Beşiktaş ile iç sahada oynayacak Galatasaray'ın kalan haftalardaki en zor maçı Fenerbahçe deplasmanı gibi gözüküyor. Sarı-kırmızılılar iç sahadaki coşkulu oyununu derbi maçlarında da sürdürür ve deplasman fobisine son verebilirse, kısıtlı kadrosuna rağmen son ana kadar şampiyonluğu kovalayacaktır.
Fenerbahçe de Galatasaray derbisi dışında zorlu maçlarını atlatmış bulunuyor. Ligin ilk yarısında Akhisarspor mağlubiyetinden sonra başlayan yenilmezlik serisinin bir benzerini yine önümüzdeki hafta oynayacağı Akhisarspor maçı ile başlatabilirlerse, sarı-lacivertliler de şampiyonluk yarışının içinde bulunacaktır.
Beşiktaş'ın rakiplerine göre fikstürü daha zorlu. Kupada Fenerbahçe ve Şampiyonlar Ligi'nde Bayern karşısına Avrupa'ya veda maçına çıkacak olan Beşiktaş, konsantrasyonunu lige yansıtabilirse kadro derinliği avantajıyla birlikte ezeli rakipleri Galatasaray ve Fenerbahçe'nin önüne geçebilir.
Gelelim Başakşehir'e. Başakşehir'de sessiz sedasız şampiyonluk yürüyüşünü sürdürüyor. Geçen sezon Beşiktaş'a en fazla yaklaşan takım oldular ancak sonunu getiremediler. Taraftar baskısından yoksun, rahat oynayan Başakşehir kulübü bol alternatifli kadrosuyla bu sezon şampiyon olursa şaşırmamak lazım.