Cenk Yoksa Negredo Var


Beşiktaş 24. haftanın kapanış karşılaşmasında Trabzon'da Trabzonspor'u 2-0 mağlup ederek Fenerbahçe'nin kaybettiği haftada zirveye bir adım daha yaklaştı. Maçın ilk yarısında iki takım da temkinli oyun anlayışıyla sahadaydı. Talisca'nın karşı karşıya kaleci Onur'u geçemediği pozisyon dışında her iki takım da net gol pozisyonu üretemedi ve sıkıcı bir ilk yarı izledik. Beşiktaş'ta cezalı Quaresma'nın eksikliği hissedildi. Quaresma işte böyle bir oyuncu. "Ne seninle ne de sensiz" sözü sanki Quaresma için söylenmiş. Zaten bir hafta içerisinde oynanılan iki Fenerbahçe derbisi de adeta Quaresma'nın kariyer özeti oldu. İlk maçta şapkadan tavşan çıkartan Quaresma, ikinci maçta ise oyuna girer girmez kırmızı kartla oyun dışı kaldı ve takımını yaktı. Quaresma'nın halefi olarak transfer edilen Lens ise şans bulduğu karşılaşmalarda henüz vasatın üzerine çıkamadı.

İkinci yarıda Şenol Güneş ve Rıza Çalımbay'ın taktik savaşına dönüşen karşılaşmayı kazanan taraf Şenol Güneş oldu. İç saha maçından galibiyetle ayrılmak isteyen Rıza Çalımbay, gol umudu olarak orta sahadan Kucka'yı çıkartarak N'doye'un yanına ikinci bir santrfor Hugo Rodallega'yı oyuna sürdü. Tek santrfor oynayan takım gol atamadığında, çift santrfora dönüldüğü zaman hemen golü bulabilecekmiş şeklindeki anlayış ülkedeki yanlış futbol anlayışlarının başında geliyor. Evet Trabzonspor oyunun mutlak hakimidir ve sayısız gol pozisyonundan yararlanamamıştır, işte o zaman bu değişikliği hiç kimse yadırgamaz. Galatasaray eski teknik direktörü Tudor, kaybedilen Beşiktaş derbisi sonrasında kendisine yöneltilen "Linnes - Denayer değişikliğinde amacınız neydi?" şeklindeki soruya "Gol bulmaktı." cevabını verdiğinde yerden yere vurulmuştu. Çünkü Tudor'u yerden yere vuran kişilerin düşüncesine göre Linnes'i oyuna almak yerine Eren Derdiyok - Denayer değişikliği yapılıp Gomis - Eren çift santrfor oynasa, Galatasaray gol olup yağacaktı!
Maça tekrar dönecek olursak, Rodallega'nın oyuna girmesi Trabzonspor'un orta sahada güç kaybetmesine sebep oldu. Şenol Güneş ise takımının gol aradığı dakikalarda Rıza Çalımbay'ın yaptığı hataya düşmedi ve etkisiz Vagner Love'u kenara alarak Negredo'yu sahaya sürdü. Bu hamle Beşiktaş'a 3 puanı getiren hamle oldu desek yanlış olmaz herhalde. Geçtiğimiz hafta Fenerbahçe ile ligde oynanılan maçta yine sonradan oyuna giren ve Quaresma ile müthiş anlaşan İspanyol yıldızın bu hafta da Babel ile yakaladığı uyum, Beşiktaş'a galibiyeti getirdi. Babel'in attığı iki golün de asistini yapan Negredo, maçın son anlarında yine Babel'e kale çizgisi önünden harika bir pas çıkardı ancak Babel bu kez pozisyonu gole çeviremedi.
Şenol Güneş forma dağıtımı konusunda adaletli olmak istiyorsa, Love'u kulübeye çekip Negredo'yu ilk on birde oynatmalı. Love'un takım oyunundan uzak, bireysel oynama çabası takımın hücumdaki etkinliğini de düşürüyor. Fakat kaleye sırtı dönük oynamayı daha iyi bilen Negredo golcülük olarak istenilen seviyede olmasa da, takım arkadaşlarına yarattığı gol pozisyonları ve yaptığı asistler ile Vagner Love'dan daha fazla katkı sağlıyor.
Rıza Çalımbay'a bir eleştiri de sağ bek Pereira için yapmak lazım. 34 yaşındaki Portekizli, ikinci yarının ortalarına doğru oyundan düştü. İleri çıktığı pozisyonlarda geriye dönemeyen Pereira, savunmanın sağ tarafında rakibe boş alanlar bıraktı. Ayrıca bir pozisyonda rakibi Adriano'yu sakatlayan Pereira, kırmızı kart görebilirdi fakat hakem Halis Özkahya pozisyonu es geçti. Sol kanatta bulduğu boşluklar ile daha etkili bir oyun sergileyen Babel'in karşısına Pereira yerine taze kan olarak Kamil Ahmet oyuna alınabilirdi. Zaten Beşiktaş'ın bulduğu 2 golün de Pereira'nın kanadından gelmesi bunu kanıtlar nitelikte.