Porto Analizi


Portekiz temsilcisi bu sezon ligde oynadığı 6 maçta 5 galibiyet ve 1 beraberlik aldı. Bu maçlarda 15 gol atarken kalelerinde 6 gol gördüler.

Porto'nun Schalke deplasmanındaki ilk on biri

Porto'nun ideal taktiksel dizilişi 4-4-2. Bu sezon Schalke deplasmanı dahil resmi maçlara aynı dizilişle çıktılar. Merkez orta saha oyuncuları dışında (Danilo Pereira yerine çoğu zaman Sergio Oliveira oynuyor.) genellikle sahaya çıkan ilk on birler Schalke maçındaki gibiydi. Oyuncuların birbiriyle uyumu Porto takımı için önemli avantaj. Bu sezon attıkları gollerin büyük çoğunluğu kanatlardan yapılan ortalardan geldi. Her iki kanadı da verimli kullanıyorlar ancak özellikle sol kanatta Brahimi-Telles ikilisinin uyumu dikkat çekiyor. Bu sebepten Galatasaray'da sağ bek olarak oynayacak oyuncuya önemli işler düşecek. Muhtemel 11'lerde sağ bekte Linnes'in görev alacağı yazıyor. Savunma zafiyetleri olan hücumcu bek Mariano yerine Martin Linnes tercihi daha mantıklı olacaktır. Nagatomo'nun da savunmacı kimliğini ön plana çıkarması gerekiyor.
Porto'da duran topları Alex Telles kullanıyor ve özellikle köşe vuruşlarında kale sahasına etkili ortalar yapıyor. Galatasaray'ın duran top savunmasında ekstra dikkatli olması lazım. 

Schalke - Porto maçı istatistikleri 

Porto topla oynamayı seven bir takım. Schalke maçındaki %61'lik topla oynama da bunu kanıtlıyor. Bu gece ev sahibi olmanın da verdiği avantajla yine topa sahip olmak isteyeceklerdir. Galatasaray topu rakibin daha fazla oynamasına müsaade edip kapılan toplarla hızlı kontratak yaparsa önemli pozisyonlar bulacaktır. Ndiaye'nin böyle bir maçta oynayamayacak olması Galatasaray adına büyük şanssızlık. 
Porto'nun zayıf halkası sağ bek Maxi Pereira. 34 yaşındaki oyuncunun ağır olması onlar adına handikap. Galatasaray'da maçın kilit adamı muhtemelen sol kanatta oynayacak Garry Rodrigues olacaktır. Rodrigues hızını ve pas tercihlerini iyi kullanabilirse bu gece başta Pereira olmak üzere Porto savunmasına zor anlar yaşatacaktır.
Galatasaray'da stoper ikilisi olarak Serdar ve Maicon ikilisinin oynamasını bekliyorum. Maicon Galatasaray'da güven vermeyen isimlerin başında geliyor. Ancak Maicon'un Galatasaray'da gösterdiği dalgalı performans biraz da takımın oyun sistemiyle alakalı. Galatasaray lig maçlarında oyunu rakip sahaya yıkmak amacıyla savunmayı çok önde kuruyor. Hücumda kaptırılan her topta rakip hızla çıkarken Maicon ise çok ağır kalıyor. Bu takımı Fatih Terim kurmuş olsaydı stopere kesinlikle Maicon'u aldırmazdı. Ancak bugün Galatasaray daha kontrollü futbol oynayacağı için Maicon'un iyi bir performans göstereceğini düşünüyorum. Erzurum maçında attığı gol haricinde savunmada özellikle son dakikalarda yaptığı kritik hamlelerle galibiyette başrol oynamıştı.
Aboubakar'ın geçtiğimiz hafta ligde oynanan Tondela maçında sakatlanması ve 6 ay oynayamayacak olması teknik direktör Sergio Conceiçao'nun başını ağrıtıyor. Bu sezon çıktığı 9 maçta 4 gol bulan Aboubakar, takımın en golcü oyuncusu konumundaydı. Aboubakar'ın yokluğunda Galatasaray için en önemli tehdit Yacine Brahimi olacaktır. Savunmanın Brahimi'ye özel olarak önlem alması gerekiyor.
Galatasaray'da özellikle Belhanda'nın performans olarak Lokomotiv Moskova maçının üzerine çıkması lazım. Lokomotiv maçında rakip sahada %68 pas isabetiyle oynamıştı. Porto deplasmanında topları bu kadar cömertçe harcamak sıkıntı doğuracaktır.


Aboubakar'ın yokluğunda 4-4-2 yerine 4-4-1-1 şeklinde oynayacaklarını düşünüyorum. Porto çok gol pozisyonu üreten aynı zamanda çok gol kaçıran bir takım. Son vuruşlar konusunda çok fazla yetenekli oldukları söylenemez. Ancak yine de Galatasaray işini şansa bırakmamalı. Temsilcimiz, Lokomotiv maçının 20 ile 45. dakikaları arasında olduğu kadar şanslı olmayabilir bu gece.