Oyuncu İncelemesi: Steven Nzonzi


İsim: Steven N'Kemboanza Mike Christopher Nzonzi
Doğum Tarihi: 15 Aralık 1988
Yaş: 30
Uyruk: Fransa (14 kez milli)
Mevki: Ön libero
Yan Mevki: Merkez orta saha
Boy: 1,96
Kilo: 75
Kullandığı Ayak: Sağ
Forma Numarası Tercihi: 15
İdol: Patrick Vieira
Galatasaray, İtalya Serie A ekiplerinden Roma'da forma giyen ve takımın yeni teknik direktörü Paulo Fonseca tarafından takımda düşünülmeyen Fransız ön libero Steven Nzonzi'yi kiralık olarak renklerine bağladı. Transfer ücreti hakkında henüz bir açıklama yapılmamasına rağmen sarı-kırmızılı takımın İtalyan ekibine kiralama ücreti ödemeyeceği ve oyuncunun maaşının bir kısmının da kulübü Roma tarafından ödeneceği şeklinde haberler çıktı. Eğer yazılanlar doğruysa Galatasaray yönetiminin ekonomik anlamda çok iyi iş çıkardığını belirtmek gerekiyor.
Galatasaray'da Fernando'nun ayrılışının ardından ön libero mevkiinde oluşan eksiklik, sezon öncesinde oynanılan maçlarda fazlasıyla kendini gösterdi. Zaman zaman Ryan Donk ve Jean Seri'yi bu mevkide oynatan Fatih Terim, bu oyunculardan istenilen verimi alamadı. Ön libero eksikliği Galatasaray orta sahasını kırılganlaştırırken takım oynanılan maçlarda kalesinde birçok pozisyon verdi. Bu durum Marcao-Luyindama ikilisinin de formlarının düşmesine ve hataya yatkınlıklarının artmasına yol açtı. Nzonzi'nin takımdaki yerini almasıyla birlikte hem arkasında oynayan stoper ikilisi Marcao-Luyindama hem de önünde oynayan Seri-Belhanda'nın performanslarının artacağını düşünüyorum.

Olası bir Falcao transferiyle Galatasaray'ın önümüzdeki sezonda muhtemel 11'i

Nzonzi iyi bir pasör ve topla fazla oynamıyor, fazla riske girmiyor. İspanya'da Sevilla forması giydiği bir sezon, ligin en fazla isabetli pas yapan oyuncusu konumundaydı. Bu yönüyle biraz Atiba'ya benziyor. Fernando gibi stoperlerin arasına girerek topun ikinci bölgeye taşınmasına öncülük ediyor. Uzun boyu ve güçlü fiziği ona ikili mücadelelerde avantaj sağlıyor. 1,96'lık boyu sayesinde hava toplarında oldukça etkili. Duran top savunması ve duran top hücumlarda şüphesiz takıma katkı sağlayacaktır. Uzun boyundan dolayı ağır bir oyuncu olduğu şeklinde eleştiriler var ancak buna katılmıyorum. Çok hızlı bir oyuncu olmadığı gibi çok hantal olduğu da söylenemez. Zaten öyle olsaydı 6 sezon boyunca Premier Lig'de top oynayamazdı. Geçtiğimiz sezon Roma formasıyla 39 resmi maçta forma giydi. Sakatlık sebebiyle geçtiğimiz sezon ligde sadece 1 maç kaçırdı. Galatasaray'da geçtiğimiz 2 sezonda Fernando yaşadığı sakatlıklar sebebiyle ligde 13 maç kaçırmıştı.

2018/2019 Sezonunda Fernando ve Nzonzi'nin Lig Performansları

Fransa Milli Takımı formasıyla 14 maça çıkan Nzonzi, 2018 Dünya Kupası şampiyonu olan Fransa kadrosundaydı. Kariyerindeki diğer kupayı ise Sevilla ile 2016 yılında UEFA Avrupa Ligi şampiyonu olarak kazandı. Aynı yıl UEFA Avrupa Ligi'nin en iyi 11'inde kendine yer buldu.
Takımda Mariano, Luyindama, Belhanda, Seri, Feghouli ve Emre Akbaba gibi oyuncuların Fransızca biliyor olması da oyuncunun takıma adaptasyonunu ve takım içindeki iletişimi kolaylaştıracaktır. 
Nzonzi'nin kariyerinde Monchi'nin etkisi kuşkusuz çok fazla. Monchi Sevilla sportif direktörlüğü yaparken onu takımdan ayrılan Stephane Mbia'nın yerine takıma kazandırmıştı. Daha sonra Sevilla ile yollarını ayıran ünlü sportif direktör Roma ile anlaşmış ve Nzonzi'yi de beraberinde İtalya'ya götürmüştü. Tabiri caizse bu ikili Ayman-Ziya Doğan ikilisi gibi olmuşlardı. Ancak Roma'dan ayrılarak kürkçü dükkanı Sevilla'ya geri dönen Monchi'nin tekrar Nzonzi'yi transfer etmek yerine Galatasaray'dan Fernando'da ısrarcı olması ister istemez kafalarda soru işareti oluşturuyor. Sonuç olarak hazır bir Nzonzi bu sezon Galatasaray orta sahasına hiç kuşku yok, sınıf atlatacaktır.

Steven Nzonzi Football Manager 2019 Profili