Cimbom'da Tehlike Çanları Çalıyor!

 
Bu sezon Galatasaray UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele ettiği zorlu gruptan namağlup lider çıkarken Süper Lig'de ise bambaşka tabloyla karşı karşıya. Hayal kırıklıkları ile devam eden Süper Lig'de 23. haftaya gelinirken Trabzonspor'a kaybedilen maç sonucu sarı-kırmızılılar son dört maçının tamamından mağlubiyetle ayrıldı ve küme düşme hattına iyice yaklaştı. Avrupa'da ve ligde bu kadar farklı görüntü çizilmesinin ana sebebi ise oyun planları. Galatasaray UEFA Avrupa Ligi'nde önceliği savunmaya vererek rakibi geride karşıladı ve geçiş oyunu tercih edildi. Kapılan toplarla hızlı çıkmak isteyen Galatasaray, Kerem'in hücum öncülüğü yaptığı bu maçlardan istediğini aldı. Cimbom lider çıktığı grupta oynadığı 6 maçın yalnızca 1'inde rakiplerinden daha fazla topa sahip oldu (Grubun ilk maçı Lazio).

Ligde ise şu ana kadar oynadığı 23 maçın 20'sinde Galatasaray topla rakiplerinden daha fazla oynarken, 3'ünde topa rakiplerinden daha az sahip oldu (Trabzonspor deplasmanı, Konyaspor iç saha, Beşiktaş deplasmanı). Ligde hücum futbolu oynayan Galatasaray savunma hattını önde kuruyor. Bekler de sık sık hücuma destek veriyorlar. Ancak bekler geriye dönüşlerde sıkıntı yaşadıklarından rakip takımlar bunu iyi analiz ediyor ve kanat oyuncularına uzun oynayarak Galatasaray savunmasına zor anlar yaşatıyorlar. 

Oyunu rakip yarı sahaya yıkıyorsanız rakibin kontratak ihtimaline karşı arkayı süpürecek 6 numaranız olması gerekir. Ayrıca bu oyuncu geriden oyun kurulumunda savunma ile orta saha arasındaki pas bağlantısını kuracak, zaman zaman stoperlerin arasına gelerek savunmayı üçleyecek ve beklerin daha fazla hücuma katılmasını sağlayacaktır. Galatasaray son şampiyon olduğu 18/19 sezonunda kadroda Fernando vardı. Ancak Fernando sonrası Fatih Terim 3 tane 8 numaradan oluşan orta saha kurgusunda ısrar etti ve 6 numara profilli oyuncu transfer edilmedi. Torrent ise yönetimden öncelikli olarak 6 numara transferi istedi.

Şu anki ideal orta saha üçlüsü Taylan-Berkan-Cicaldau. Galatasaray'ın ligde oynamak istediği oyun ile orta sahadaki oyuncu kalitesi arasında ciddi farklar var. Bu oyuncularla geriden kısa paslarla çıkmak istediğinizde sıkıntılar yaşarsınız. Özellikle Taylan ve Berkan'ın bu sezon kritik bölgelerde yaptıkları top kayıpları da takımı şu an geldiği noktaya ışık tutuyor.

Galatasaray'ın ligde şu ana kadarki kötü gidişatına bireysel hatalar silsilesi damga vurdu. Öne geçilen maçları tutmakta zorlanan Cimbom, bu maçlarda tam 21 puan kaybetti. Sezonun 23. haftasına kadar yapılan bazı hataları analiz edelim:

(3.hafta -Kasımpaşa) 66. dakikada Muslera topu eliyle Taylan'a oynuyor. Taylan pas opsiyonu Luyindama'ya oynamak yerine topla dönmeye çalışıyor ve baskı sonucu topu kaybediyor. Bu kaybın ardından yenen golde Paşa beraberliği sağlıyor ve Galatasaray 2 farkla öne geçtiği maçtan beraberlikle ayrılıyor. 

(4.hafta -Trabzonspor) 62. dakikada Galatasaray ceza sahasında topla buluşan Marek Hamsik'e Nelsson-Luyindama-Aytaç üçlüsü aynı anda baskı yapıyor. Arkada bomboş kalan Nwakaeme Hamsik'in pasında topu ağlara gönderiyor. Yine 2 farkla öne geçtiği maçtan 2-2 beraberlikle ayrılıyor Galatasaray.

(5.hafta -Alanyaspor) Alanyaspor maçında 73'te Yedlin-Ömer değişikliği sonrası Ömer sol beke geçiyor, Aanholt ise sağ beke. 87. dakikada Aanholt'un olması gereken kanattaki boşluğu gören sol bek Borja topu getiriyor. Aanholt ise rakibini kovalamak yerine pozisyonu uzaktan izlemekle yetiniyor. Nelsson ise kademeye gelerek Borja'ya baskı yapıyor. Baskısı yetersiz kalıyor ve Borja yerden düzgün bir orta kesiyor. Bu kez de sol bek Ömer içerde bekleyen Candeias'ın topla buluşmasını engellemek isterken topu ıskalıyor. Son derece rahat şekilde topla buluşan Candeias önce Muslera'ya takılıyor. Ardından dönen topu yine aynı rahatlıkta tamamlayarak takımına maçı kazandıran golü kaydediyor.

(6.hafta -Kayserispor) Kayserispor maçında Nelsson'un attığı kötü pasta Assunçao topu kontrol edemiyor ve baskı yapan Attamah topu kazanıyor. Çıkarken kaptırılan toplardan yenilen gollere bir yenisi daha ekleniyor. Aynı maçta Yedlin'in gereksiz şekilde ceza sahası içinde topa eliyle dokunmasıyla rakip penaltı kazanırken Yedlin gole sebebiyet veren hata konusunda Kayseri maçını da boş geçmiyor. Galatasaray 3-0 gibi ağır bir yenilgi ile sahadan ayrılıyor.

(7.hafta -Göztepe) Hep savunma hatalarından bahsediyoruz ancak Galatasaray bulduğu pozisyonları gole çevirme konusunda da oldukça gerilerde. Göztepe kısa paslarla çıkmak isterken kaleci İrfancan'ın hatalı pasıyla topla buluşan Halil, daha müsait pozisyondaki Feghouli'yi görmek yerine doğrudan kaleye vuruyor ve pozisyon golle sonuçlanmıyor. 

(7.hafta -Göztepe) 43. dakikada Galatasaray Luyindama ile çıkmak isterken Halil Akbunar baskıyla topu kazanıyor ve sol kanattan gelişen Göztepe atağında Cherif Ndiaye topu ağlara gönderiyor. Hoca cezayı Luyindama'ya keserek devre arasında oyundan alıyor. Ancak görüntüde Yedlin yine olması gereken yerin çok uzağında. Yedlin yerinde olmadığı için Luyindama sanki üçlü savunmanın sağ stoperi gibi konumlanmış.

(8.hafta -Rizespor) Berkan Kutlu çıkarken 2 Rizesporlu oyuncu arasına giriyor ve topu kaptırıyor. Rizespor Berkan'ın bu hatasından başlayan atakta golü buluyor. Pozisyonun faul olduğuna dair tartışmalar var. Ancak hakem kararından bağımsız olarak Berkan'ın daha risksiz ve daha garantici oynaması gerekirdi. Yine aynı maçın son bölümünde Muslera daha müsait durumdaki Yedlin yerine Berkan'a oynuyor. Berkan'dan kötü bir ilk dokunuş geliyor. Rakip araya girerek topu kazanıyor ve kaleciyle karşı karşıya kalıyor. Berkan pozisyonu engellemek için penaltı yaptırıp kırmızı kart görüyor. 

(10.hafta -Beşiktaş) Larin'in Texeira'ya ara pasında araya giren Yedlin topu kontrol edemiyor ve Texeira topu önünde buluyor. Bomboş pozisyonda Texeira çerçeveyi bulamıyor.

(10.hafta -Beşiktaş) Necip kafayla kale çizgisi önüne servis yapıyor. Ön direkteki Aanholt, kaleci Muslera ve arka direkteki Yedlin'in topa müdahale edememesi sonucu Larin'le Beşiktaş golü buluyor.

(10.hafta -Beşiktaş) Maçın son bölümlerinde beraberlik için yüklenen Galatasaray'da Halil Dervişoğlu sezon genelinde alışıldığı şekilde son derece müsait pozisyonda Ersin'i geçemiyor. Pozisyonun devamında Galatasaray penaltı kazanıyor. Bu kez Mostafa topun başına geçerken Ersin penaltıda da gole izin vermiyor. Hücumda işler yolunda gitmeyince Galatasaray derbide mağlup oluyor.

(12.hafta -Karagümrük) Emre Kılınç geriye dönmek isterken attığı pas Borini'nin önüne düşüyor. Borini tek pasla Bertolacci'yi görüyor. Bertolacci düzgün bir vuruşla takımını 1-0 öne geçiriyor.

(13.hafta -Fenerbahçe) Galatasaray kendi seyircisi önünde maçı 1-0 önde götürüyor. Sarı-kırmızılılarda kazanılan bir duran top sonrası sanki maçın son anlarıymış ve Galatasaray yenik durumdaymış gibi oyuncular ileri çıkmış. Geride yalnızca Yedlin, Aanholt ve Berkan üçlüsü var. Kerem'in kaybettiği topta İrfancan Mesut'a uzun oynuyor. Berkan ve Yedlin koşuyor ancak Mesut'a yetişemiyorlar. Mesut skora dengeyi getiriyor.

İlk 15 hafta sonunda beinsports'un paylaştığı verilere göre ligde en fazla gol beklentisi Galatasaray'daydı. Yaklaşık 26 gol atması beklenen sarı-kırmızılılar beklentilerin yaklaşık 5 gol altında kalarak 21 gol bulabilmişti. Lider Trabzonspor ise yaklaşık 26 gol beklentisi ile bu anlamda ikinci sıradaydı. Fakat bordo-mavililer beklentilerin oldukça üzerinde performans göstererek 31 gol buldular. Gol beklentilerine bakılarak ilk 15 haftanın sonunda Galatasaray ve Trabzonspor'un ligde liderlik yarışı verdiği düşünülebilir. Ancak ligde 15. hafta tamamlandığında Trabzonspor 39 puan ile ligin zirvesindeyken Galatasaray ise lider Trabzonspor'un 16 puan gerisinde 23 puanla ligin 7. sırasında kendisine yer buldu.

(16.hafta -Sivasspor) Luyindama'nın gelişigüzel uzaklaştırdığı topu Sivassporlu Samba Camara karşılıyor ve uzun oynuyor. Yatabare'yi topla buluşturmak istemeyen Luyindama ve Muslera'nın yaşadığı anlaşmazlık sonucu Galatasaray hem maçı kaybediyor hem de Muslera'yı.

(17.hafta -Başakşehir) Yedlin Chadli'den oldukça uzakta. Chadli'nin boşta olduğunu gören Tolga Ciğerci ona uzun pas atıyor. Chadli'nin başlattığı atakta Marcao'nun Okaka'yı tutmaya çalışırken düşmesi sonucunda Okaka attığı şık golle takımını öne geçiriyor.

(17.hafta Başakşehir) Skor 1-1. Galatasaray maçın son anlarında galibiyet için yükleniyor. Pozisyonun başrolünde yine Halil Dervişoğlu var. Halil boşta bekleyen Mostafa'yı görmek yerine dribblingle 3 Başakşehirlinin arasına giriyor. Ceza sahası dışında düşürüldüğü için penaltı da alamıyor. Önemli bir hücum aksiyonu daha Halil'in yanlış tercihinden dolayı sonuçlanmıyor.

(20.hafta -Giresunspor) Maçın hemen başında genç Işık Kaan yerden Berkan'a oynuyor. Hem pas hem de Berkan'ın ilk dokunuşu kötü olunca top Giresunsporlu oyuncunun önüne düşüyor. Sol kanattan başlayan atakta Giresunspor golü buluyor. Maç boyunca Galatasaray bulduğu pozisyonları da bitiremiyor ve Okan Kocuk maçın adamı, Giresunspor ise maçın kazananı oluyor. Fatih Terim'le bu maçın sonrasında yollar ayrılıyor.

(21.hafta Hatayspor) Takım yeni hoca Torrent ile ilk maçına çıkıyor. Galatasaray rakibe çok fazla pozisyon verse de ilk devreyi 2-1 önde tamamlıyor. İkinci yarıda Galatasaraylı beklerin geriye dönüşlerde sıkıntı yaşaması ve Hatayspor'un kanatlardan yüklenmesi sebebiyle Torrent 58. dakikada Halil-Aytaç değişikliği ile savunmayı üçlüyor. Hocanın düşüncesi mantıklı olsa da Aytaç oyuna girdikten 4 dakika sonra riskli bölgede gereksiz top kaybı yapıyor ve Hatayspor'un golü geliyor. 

(21.hafta -Hatayspor) Aytaç'ın oyuna girmesiyle üçlü savunmada bir sol stoper bir merkez ve bir sağ stoper olması gerekirken sol stoperde Marcao ya da Aytaç'tan birinin olmaması, Torrent'in ikinci yarıdaki planını suya düşürdü. Solda oluşan boşluğa koşu atan Saba'yı gören Kahraba, Saba'ya pas atıyor. Saba topu sürüyor ve takımı öne geçiren golü atıyor. Aanholt zaten Saba'nın çok arkasında kalmıştı ve yakalaması pek mümkün gözükmüyordu.

(22.hafta -Kasımpaşa) Maç 1-1 devam ederken 60. dakikada Nelsson müsait durumdaki Yedlin'e pas vermek yerine topu yerden rastgele uzaklaştırıyor. Kasımpaşalı oyuncunun önüne düşen topta Paşa'nın atağı başlıyor ve sol kanattan Ben Ouannes'in yerden ortasında üç tane Galatasaraylı oyuncunun arasından topa vuran Umut Bozok takımını öne geçiriyor.

(23.hafta -Trabzonspor) Galatasaray Trabzonspor karşısında iyi bir futbol ortaya koyup 85. dakikaya kadar maçı 1-0 önde götürürken sağdan Bruno Peres'in ortasında dengeyi iyi kuramadığı için topa kötü bir müdahale yapan Marcao, adeta Bakasetas'a pas çıkartıyor. İkramı geri çevirmeyen Bakasetas sert ve düzgün vuruşla skora dengeyi getiriyor. Marcao topu bıraksa Nelsson topa daha iyi müdahale edebilirdi.

(23.hafta -Trabzonspor) Dakika 90. Fatih topu oyuna sokmadan önce Taylan'ın kafasını kaldırarak çevre kontrolü yaptığı kameralara yansıyor. Fatih topu Taylan'a oynuyor. Taylan'ın rakipleri Bakasetas ve Visca ile arasında hatrı sayılır derecede mesafe var. Yani Taylan topu rahatlıkla kontrol edip Ömer Bayram'a pas verebilir. Ancak Taylan topla buluşur buluşmaz Ömer ile alakası olmayan bir yere, yani doğrudan Visca'nın önüne oynuyor. Visca'da önde duran kaleci Fatih'i uzaktan yaptığı klas vuruşla avlıyor ve Galatasaray beş dakikada yerle bir oluyor.

Şu an gelinen noktada Galatasaray tarihinin en kötü sezonlarından birini yaşıyor. Bu duruma neden olan elbette birden çok faktör var. Bunlardan bir tanesi de kadro planlaması. Yetersiz görülüp kiralık gönderilen Okan Kocuk ve Yunus Akgün'ün takımlarında gösterdiği performanslar bu durumu özetliyor. Senelerdir yapılmayan 6 numara transferi, bekler ve orta saha oyuncularının oynanmak istenen oyun için yetersiz kalması, birinci santraforun belirlenememesi, derken Muslera'nın uzun süreli sakatlığı... Galatasaray'ı daha zor günler bekliyor.
(Görüntüler beinsports'tan alınmıştır.)

0 yorum: