Galatasaray'da Sezonun Transferi

 


Galatasaray'da teknik direktör Fatih Terim, kariyerinde dördüncü kez Amerikalı performans uzmanı Scott Piri ile çalışacak. 2006 Dünya Kupası'nda üçüncü olan ev sahibi Almanya'da oyuncuların dinamizmi ve fizik kalitesinden etkilenen Fatih Terim, Panzerlerin başarısındaki gizli mimar Scott Piri'yi milli takımdaki teknik ekibine dahil etmişti. Euro 2008'e unutulmaz zaferler ve son dakika geri dönüşlerle damga vuran milli takımımız Avrupa üçüncüsü olmuştu.
2012'de Terim Galatasaray'a dönerken Piri'yi de beraberinde getirdi. O sezon nicel anlamda zengin bir kulübeye sahip olmayan sarı-kırmızılılar, kısıtlı kadrosunda sezon boyunca uzun süreli sakatlar vermemiş ve ideal on biri ile 40 maçlık Süper Lig maratonunun sonunda şampiyonluğa ulaşmıştı. 
Galatasaray 2011/12 ideal 11'i
4 yıl sonra gelen lig şampiyonluğunun ardından yeni sezon öncesi ilk resmi sınav, Süper Kupa'da ezeli rakip Fenerbahçe'ye karşı verildi. 2012 yılının Ağustos ayında Erzurum'da oynanan derbi maçta Engin Baytar'ın gördüğü kırmızı kart sonrası maçın son yarım saatlik bölümünü rakibinden bir kişi eksik oynayan Galatasaray maçı 3-2 kazanarak kupanın sahibi oldu. Önde baskı ve tempolu oyun sonucu hak ettiği galibiyeti alan sarı-kırmızılılar, sezon öncesi hazırlıkların verimli geçtiğini kanıtlıyor ve bir sonraki sezonun iyi geçeceğinin sinyallerini veriyordu. Nitekim öyle de oldu. 2012/13 sezonunda 3 kulvarda mücadele eden Galatasaray toplamda 46 resmi maça çıktı. Sarı-kırmızılılar Avrupa'da Nisan ayını görürken Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynama başarısı gösterdi. Yoğun maç trafiğinde geçen sezonun sonunda Fatih Terim'in öğrencileri Süper Lig'de üst üste 2. kez şampiyonluğunu ilan ediyordu.
2013/14 sezonunda Fatih Terim'in Galatasaray'dan flaş ayrılığı sonrası Piri'yle de yollar ayrıldı.
Galatasaray sonrası milli takımla mucizevi şekilde Euro 2016'ya katılma hakkı kazanan Fatih Terim, 2008 ruhunu tekrar yakalamak adına Fransa'ya giderken üçüncü defa Scott Piri'yi yanında götürüyordu. Ancak bu kez evdeki hesap çarşıya uymadı. Prim skandalıyla çalkalanan milli takım 3 maçta toplanan 3 puan sonrasında grup aşamasında Fransa'ya veda etti.
2019/20 sezonuna tıpkı 2011/12 sezonu gibi kısıtlı yedek kulübesiyle başlayan Galatasaray; Falcao, Lemina, Andone, Luyindama, Marcao ve Muslera gibi kaliteli ayakların yaşadıkları uzun süreli sakatlıklar sebebiyle oluşan boşlukları dolduramadı ve sezonu hayal kırıklıklarıyla tamamladı. Yaşanan hayal kırıklıklarında maçların son bölümlerinde yenilen gollerle kaybedilen puanların da şüphesiz etkisi vardı. Tempoyu doksan dakikaya yayamayan ve sürekli sakatlıkların yaşandığı Galatasaray'da oklar İtalyan kondisyoner Alberto Bartali'yi gösteriyor. Sezon başından bu yana fizik kalitesi olarak hem Avrupa'da hem de Süper Lig'de (pandemi öncesi birkaç maç hariç) vasatı aşamayan sarı-kırmızılılarda liglere verilen aranın ardından Türkiye'ye dönemeyen İtalyan kondisyoner Bartali sınıfta kaldı. 
Galatasaray'da son 3 sezonda gelen 2 şampiyonlukta bile takım taraftara "Fatih Terim'in Galatasaray'ı" izlenimini vermiyordu. Alışılagelmiş yüksek tempolu ve ön alanda yaptığı baskıyla rakibi bunaltan bir Galatasaray çok fazla göremedik. Avrupa'da 2 sezondur yaşanılan hezimetler de zaten bunun göstergesi. Oyuncu transferinde eli kolu bağlı olan Galatasaray'da teknik ekibe yapılan Scott Piri hamlesi takıma ilaç olacaktır. Piri'nin gelişiyle birlikte mevcut oyuncuların performansını en üst seviyeye çekeceğini ve kas sakatlıklarının daha az yaşanacağını düşünüyorum.

0 yorum: